IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За първи път от години някой си купи нов Fiat Multipla

Най-грозната кола в света влезе в списъка на „зомби автомобилите"

В Европа неизвестен купувач се сдоби с чисто нов компактен ван Fiat Multipla. Моделът, който често е наричан „най-грозната кола в световната автомобилна индустрия", не се произвежда от 2010 г., но явно една бройка от нея се е задържала при дилър на марката.


Fiat Multipla


За необичайната покупка съобщиха от компания Dataforce, която изследва продажбите на автомобили на европейските пазари. Според експертите въпросната Multipla е регистрирана през юли. Анализаторите обаче не уточняват дали това е оригиналният модел или новият собственик е закупил актуализирана версия, която дебютира през 2004 г.

Странно оформеният шестместен автомобил е само една от многото коли, които от доста време са спрени от производство, но все още влизат в класациите за продажбите на нови коли. Тези превозни средства се наричат „зомби автомобили“, като сред тях попадат дори по-стари модели - като Nissan 350Z, който беше спрян през 2008 г., както и Volvo V50 - комби, от което шведите се отказаха през 2012 г.

В списъка иима и други интересни модели, които официално са мъртви, но въпреки това някой ги купува. Сред тях са Mercedes-Benz CLK, Aston Martin DB7, Ford Ka, Alfa Romeo 159, Jaguar S-Type и дори Rolls-Royce Corniche. 

Последният беше пенсиониран преди почти 30 години, което го прави най-старият, който се появява в класацията за продажби. Има и XJS, - кола, която Jaguar спря да произвежда през 1996 г., като не една, а две са регистрирани за първи път до юли 2024 г.

Отделна маст от статистическата таблица за продажбите е посветена на марката Lada, сред чиито продажби се споменават четири екземпляра на Riva - под това име в Европа се продаваха моделите ВАЗ-2105 и 2107, чието производство беше окончателно преустановено съответно през 2010 г. и 2014 г.


0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ламарин Тенекеджиев ( преди 1 седмица )
    Възхитен съм от повечето коментари! Много достоен автомобил с оригинален дизайн
  • #15
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Владислав ( преди 1 седмица )
    До 12Извинявай, нямах намерение да го казвам, но на такова изказване няма и как да се отговори по друг начин. Та въпроса ми към теб е: така се роди или с времето затъпя така? Немците нямали? Нямат какво? Толкова грозен автомобил? Имат! Успешни модели? Имат ( голф, пасат) Революционни модели? Я пак помисли (жокер, Порше). Та кое точно нямат немците което Фиат имат? Хайде преди да се изхвърляме като ч..... на мокър пясък първо да се поинтересуваме за автомобилостроенето в света и тогава да пишем
  • #14
    3 rate up comment 5 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 седмици )
    А Ситроен Пикасо не е лингрозна кола, дето в тъмното не може да различиш кое е предница и кое задница? Чудя се, как ги купуваха, че и още ги купуват на старо. И ако купето е грозно, то дизела 90 коня е два пъти по-грозен. Колата все едно стои на едно място или е с дръпната ръчна.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 седмици )
    Първоначалната версия наистина изглеждаше... странно. Докато обновената
  • #12
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Доста успешен модел на Фиат и революционен за времето си. От немец такова нещо не можеш да очакваш.
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    академичен дизайн в две думи
  • #10
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Грозна или не, това ако не бъркам е единственият автомобил в "Музея на изкуствата" в Лондон:)) Един път се качих в токава такси - изненадах се вътре ,колко е просторно.
  • #9
    2 rate up comment 22 rate down comment
    Факт ( преди 2 седмици )
    Италианска кошина един моделми марка нямат макаронаджиите.
  • #8
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Невероятен късметлия.Колата е у н и к а л н а !
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Ще снимат продължение на "В обувките на сатаната". Нов сезон ;))