IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Създателят на най-продавания електромобил ще помага на Ford

Бивш инженер на Tesla ръководи проекта по създаване на достъпен пикап на ток

Въпреки промените в своята глобална стратегия за електрификация, Ford продължава да работи активно по проект, който ще доведе до появата на нова електрическа версия на пикапа Ranger. В съобщение до медиите компанията обяви, че временно е спряла плановете си за производство на големи електрически SUV, за да се съсредоточи върху хибридните модели.


Ford пикап


Въпреки това, Ford все още планира да представи електрически пикапи и търговски ван до края на десетилетието. Първият от тези пикапи ще бъде среден размер и вече получи работното име „Ranger Lightning", което показва, че ще това е изцяло електрическа версия на Ranger - с име, напомнящо за електрическата версия на F-150.

Най-вероятно този електрически пикап ще се произвежда паралелно с традиционните версии на Ranger с двигател с вътрешно горене и ще бъде изграден на отделна платформа. Твърди се, че тази платформа се нарича TE1 и се разработва специално за електрически превозни средства.

Ranger Lightning ще бъде проектиран от самото начало като изцяло електрическо превозно средство. Пикапът разработва в Калифорния от екипа на Ford skunkworks, в който влизат повече от 100 души. Проектът се ръководи от Алън Кларк - бивш инженер на Tesla, изиграл ключова роля в създаването на Model Y, превърнал се в един от най-продаваните автомобили в света.


Ford пикап


Изпълнителният директор на Ford Джим Фарли отбеляза, че компанията е привлякла най-добрите таланти както отвътре, така и отвън, за да помогна на компанията да направи радикални промени в развитието на електрическите превозни средства. Новата платформа, която Ford разработва, ще поддържа както традиционни, така и търговски модели, оборудвани с компоненти, които могат да се надграждат, подобни на Tesla, както и системата за автономно шофиране BlueCruise.

Новата електрическа версия на Ranger се разглежда като „първото достъпно превозно средство на тази нова платформа" и нейните основни приоритети ще бъдат автономността, практичността и удобството за клиентите. Очаква се пикапът да влезе в продажба през 2027 г. В момента най-близката версия на Ranger до пълна електрификация е plug-in хибридна (PHEV) версия, която ще се предлага на избрани пазари и ще предлага електрически пробег от 45 км.


0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Ами успех. Колкото повече е конкyренцията толкова по-добре за крайния клиент. Ако не се размърдат, скоро ще караме Не само китайски електромобили, а и китайски автомобили с ДВГ. А внуците не само ще са чували за ford.