IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите на Ford ще издават на полицията шофьорите, превишили скоростта

Системата вече е патентована, като трябва да подобри безопасността на пътя

Концернът Ford разработи технология, която позволява на автомобилите да бъдат научени автоматично да съобщават на полицията за нарушители на скоростта. Според Motor Authority съответната система вече е патентована, но все още не е ясно дали ще бъде внедрена в серийни автомобили.


Ford технология


Заявката за патент, озаглавена „Системи и методи за откриване на нарушения на скоростта“, е регистрирана в съответната служба на САЩ. Системата на практика превръща целия автомобил в комплекс за отчитане и запис на нарушения.

Както се посочва в приложението, бордовата електроника може да следи скоростта на съседите на пътя с помощта на външни камери. Теоретично тези данни трябва да се използват за управление на комплекс от асистенти на водача, но функционалността може да бъде разширена - когато има възможност, камерите ще снимат нарушителя и ще изпращат снимката и информацията в полицейските бази данни.

Според създателите на системата това ще улесни работата на пътната полиция, която няма да трябва да преследва нарушителите и в крайна сметка ще направи движението по пътищата по-безопасно като цяло. Отбелязва се, че прилагането на новата концепция ще изисква промени в редица разпоредби. Ford редовно патентова различни нови идеи, но не всяка от тях стига до масово производство.

Подобна идея беше изразена от Hyundai в края на миналата година. Неговите инженери предложиха да се разработи микрофонна система и специален софтуер за серийни автомобили, които да разпознават тревожни човешки писъци или други звуци, сигнализиращи за извършване на престъпление, и автоматично да включват системата за видеозапис. В този случай колата ще се превърне в нещо като механичен свидетел.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 9 ( преди 1 месец )
    Е, кво предлагаш? Да отпуснем бузи и да се опитаме да се насладим на "преживяването"?
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    #8 ти ако искаш и с шапка от метално фолио ходи - пак ще знаят всичко за тебе. Такива са времената.
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    А няма алтернатива? Въпрос на упорство е. В краен случай, вземи тоя заглушител за ГСМ и Уифи. Може и моят телефон да не работи в колата, но и нейният няма. Да, такова решение ще го приложа само аз, защото съм луд, но всичкото останало кеч ще разправя, "Е, кво толкова, аз и без това нямам какво да крия?". Обаче дори и те затварят вратата като са в тоалетната, нищо че и там нямат какво да крият.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    До 1 - Бъди сигурен, че всичката тая информация ще се тръпа. Колите и съвременните телфони са "черни кутии". Не можеш да знаеш, какво се случва там. Не може да сложа софтуер, който следи всички процеси в колата. Не мога да знам, включен ли е микрофон или камера, ако системата не реши, да ми каже, че е включен. Не мога да проверя какво се праща или получава. Криптирано е и "е право на компанията собственик на софтуера", да прави каквото си иска, ама алтератва няма ...
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    " когато има възможност, камерите ще снимат нарушителя и ще изпращат снимката и информацията в полицейските бази данни." - Усещам, че ще има извадени камери. А и кажете ми нещо - с новите GDPR правила, ако някой хакне съвръв на Форд и компрометира системата им, ще има ли 5000 евро глоба на автомобил в световен мащаб?
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    "които да разпознават тревожни човешки писъци или други звуци, сигнализиращи за извършване на престъпление" - Т.е. ще върви постоанно и редовно ще има "грешка" при която се оказва, че вискчо в послдните 8 години е записано.
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Затова ЕС натиска, да не може, да се бара нищо по ECU-то и бордовия. Затова натисак и всичко да е свързано и сигналите на всички датчици да са криптирани. Ако махнеш един, колата ще спира. Даже и да е микрофон. Но тук разбирачите ми викат "ааа, не можеш ти, такааа, да си бараш квот си искаш".
  • #3
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 1 месец )
    Успех с продажбите :-)
  • #2
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ерих Хонекер и другарите му от ЩАЗИ се просълзяват от умиление в ада при появата на такива новини. Какви напредничави визионери са били преди половин век само...
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    В България, пък и предполагам почти навсякъде за да има тежест наказание за превишена скорост, уреда с който се установява нарушението трябва да е с редовно сертифицирана метрология. Това на всеки автомобил Форд надали ще се случва - съответно тежестта на такива "засичания" е нулева. Само оскъпяват и без това скъпите автомобили.