IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова Dacia Spring няма да има

Така ще се избегне конкуренцията с евтин електромобил на Renault

Ръководството на на френската група Renault е взело решение да спре разработката на ново поколение на Dacia Spring за Европа, съобщава изданието Profit.ro, като се позовава на източници от производителя от Миовени.


Dacia Spring


В компанията смятат, че Spring ще се конкурира с бъдещ достъпен електромобил на Renault (най-вероятно новото Twingo), който ще струва под 20 000 евро. И затова са закрили проекта по създаването на ново поколение на единствения, поне към момемнта, електрическо модел на Dacia.

Румънската марка се оказа изправена пред два основни проблема. От една страна, Renault трябваше да премести производството на Spring в Европа, за да отговори на изискванията на европейските власти, което обаче увеличава разходите по производството на модела.

Вторият е, че използването на една платформа с Twingo не позволява поставяне на на евтини компоненти, какъвто е случаят с настоящото поколение. То е произведено в Китай, с части, доставяни от китайски доставчици.

Единственото жизнеспособно решение би било да се разработи нов модел, който да се произвежда в страна с по-ниски разходи - като Индия или Мароко, и да се внася в Европа на конкурентни цени. Това обаче трябва да бъде друг проект от нулата, който може да се появи на пазара едва през 2028-2029 г.

Затова и в Dacia вече работят върху електрическо Sandero, което ще позволи на марката да остане на пазара на електрически превозни средства. Пускането на новото поколение на модела е планирано за 2027-2028 г., като тогава ще излезе и версия само на ток. Тя ще използва опростена версия на платформата на Renault 5 и ще предложи на европейците възможността за покупка на достъпен електромобил.


0 от 500