IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тайният проект на Dacia - нов градски SUV?

С дължина от 4 метра той би се позиционирал под Duster, като ще бъде много евтин

След излизането на Duster мнозина очакват с нетърпение появата на големия брат - Bigster, който трябва да излезе през 2025 г. Според последните информации обаче Dacia може да пусне още един много любопитен модел - градски SUV с дължина под 4 метра, който би предизвикал революция на пазара.


Dacia


Със сигурност подобен модел има смисъл, тъй като той ще бъде много търсен в Европа. Stellantis сериозно подсили своите марки с няколко такива автомобила - Jeep Avenger, Opel Frontera и Mokka, Fiat 600, Peugeot 2008. Румънският модел обаче би имал сериозно предимство заради по-ниската си цена, благодарение на която ще сбъдне мечтата на много клиенти да притежават SUV.

Към момента този проект е поставен на пауза от ръководството на Renault Group, чиято собственост е Dacia, но това не означава, че той няма да бъде реализиран. Новият модел би трябвало да използва платформата CMF-B на Duster и Sandero, като ще получи новия дизайнерски език на марката, което означава, че ще бъде умален Duster със здрав вид.

Двигателите също не са проблем, тъй като ще бъдат взаимствани от Sandero. Това са 1.0 ECO-G - двугоривен агрегат със 100 к.с. и бензинов TCe с 90 к.с. Малко вероятно е включването на хибридния агрегат със 140 к.с., тъй като това би означавало по-висока цена за клиента.

Някои от детайлите по нови SUV ще бъда взаимствани от френския му „братовчед“ Renault Captur, който се произвежда във Валядолид (Испания). И това също ще улесни производство на бъдещия SUV на Dacia, като ще му позволи и постигане на по-ниска цена.


0 от 500