fallback

Mercedes-AMG показа кола с 680 коня и цена от милион евро

GT3 Edition 130Y Motorsport ще бъде произведено само в 13 бройки

Подразделението за моторни спортове на Mercedes-AMG е на 130 години. За да отбележи този „рожден ден“, компанията представи Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport - специално издание в тираж от само 13 бройки и цена над милион евро.

Премиерата на спортното купе се състоя на изложението в Пебъл Бийч, където стана ясно, че 130Y всъщност е последното AMG GT3, задвижвано някога от двигател с атмосферно пълнене, преди неизбежното преминаване към турбо (и хибридно) задвижване.

За разлика от базовия модел, Mercedes-AMG GT3 Edition 130Y Motorsport не подлежи на хомологационни ограничения. Поради тази причина 6,3-литровият V8 двигател (съчетан с шестстепенна секвенциална състезателна скоростна кутия) е допълнително оптимизиран и сега развива 680 к.с., което прави това GT3 най-мощното, произвеждано някога от базираната в Афалтербах компания.

Дизайнерите и инженерите на AMG са успели да подобрят и аеродинамиката, като 130Y има 15% по-голяма притискаща сила от състезателната кола. За да се постигне това подобрение, сплитерът и въздухозаборниците в предните брони са преработени, както и страничните прагове, дъното на автомобила и дифузьора.

Задното крило е оборудвано със система DRS, вдъхновена от Формула 1. Така с натискането на бутон на волана основният елемент на задното крило се изправя в равна позиция и намалява аеродинамичното съпротивление.

Уникалната високоефективна спирачна система също е заимствана от едноместния автомобил от Формула 1, докато амортисьорите се регулират в четири позиции. От гледна точка на безопасността Mercedes е оборудван със стоманена клетка, пожарогасител и авариен люк в купето. Богатото оборудване включва още състезателна ABS система и регулируема в различни позиции система за контрол на сцеплението.

От гледна точка на дизайна, вдъхновението идва от Mercedes 300 SL W 194 от 1952 г. Класически стилни елементи от първия затворен състезателен автомобил на марката характеризират екстериора на GT3 Edition 130Y Motorsport, като боята, напомняща за „сребърните стрели“.

Сините диаманти на арките на предните калници и цветната рамка на радиаторната решетка са препратка към автомобили с исторически успех, като тези, които са участвали в Carrera Panamericana и „24 часа на Льо Ман“ през 1952 г.

18-цоловите джанти от магнезиева сплав са оптимизирани за теглото, докато интериорът е безкомпромисен. Пред водача има дисплей Bosch DDU 10 с графики с висока разделителна способност, а в центъра на арматурното табло няма инфоразвлекателна система, присъстваща на традиционните AMG GT . Визуално купето напомня на SLR 300 от 1955 г., който постигна световна слава с Хуан-Мануел Фанджо на волана. Този спомен е ясен в сините карирани тапицерии на седалките и кафявите кожени капаци на вратите.

Друг акцент е специално разработеният волан с анодизирани бутони и дръжки от орехово дърво. Освен това, всеки от екземплярите има табела, поставена върху централната конзола, за да покаже, че е част от .специална серия.

Всеки от Mercedes-ите идва с редица аксесоари. В допълнение към персонализирано покривало за кола, в обхвата на доставката има и проектиран от Puma състезателен комплект, пълен с костюм, ръкавици, бельо и обувки.

Оборудването включва също каска BELL, персонализирана чанта, модел в мащаб 1:8 на 130Y Motorsport и персонализиран сертификат за автентичност. Както споменахме, цената е 1 030 000 евро, без ДДС.

Още снимки на състезателната кола - вижте в галерията:

fallback
fallback
Последни