IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Мрежа от автомобили“ повишава безопасността на пътя

Благодарение на технологията V2X превозните средства ще се следят помежду си и ще си общуват

Министерството на транспорта на САЩ разкри амбициозен план за внедряване на технологията Vehicle-to-Everything (V2X) в цялата страна. Тази иновативна система има за цел значително да намали пътнотранспортните произшествия, като позволи на автомобилите да комуникират помежду си и с пътната инфраструктура.


Ram 1500


Проектът трябва да бъде реализиран до 2036 година. До тогава се планира повечето превозни средства и кръстовища да бъдат оборудвани с V2X технология. Технологията V2X трябва да позволи на всички превозни средства да споделят критична информация като местоположение, скорост и пътни условия.
V2X трябва да осигури комуникация между автомобилите не само помежду си, но и с инфраструктурата, както и с пешеходците и велосипедистите. Следователно нивото на пътна безопасност трябва да се повиши значително.

Това ще бъде особено полезно в условия на ограничена видимост и различни непредвидими обстоятелства. Внедряването на V2X ще изисква интегрирането на различни технологии за ефективен и сигурен обмен на данни. Привържениците на технологията казват, че тя може да предотврати стотици хиляди произшествия и да намали тежестта на сблъсъците, като поне забави превозните средства преди сблъсък.

Предварителни тестове вече демонстрираха предимствата на тази технология. В същото време технологията има противници, които критикуват въпроса за киберсигурността като цяло, призовавайки за възможни потенциални проблеми в тази посока.

В краткосрочен план Министерството на транспорта планира да инсталира технологията V2X на 20% от националната магистрална система и на 25% от кръстовищата с пътна сигнализация в мегаполисите до 2028 година. Този поетапен подход ще направи възможно изграждането на цялостен „Интернет на автомобилите“, който обещава да революционизира пътната безопасност и значително да намали броя на пътнотранспортните произшествия.


0 от 500