IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китай обжалва митата в ЕС и намери още един начин да ги избегне

Правилата позволяват внос на коли от Турция без никакви тарифи

Китай спази обещанието си да се обърне към Световната търговска организация (СТО, за да обжалва решението за европейските мита, наложени на неговите електрически автомобили. Решението на организацията може да отнеме години или месеци, но азиатците имат още един коз в ръкава си, с който ЕС нямам как да не се съобрази.


BYD


Мярката, наложена от ЕС, има за цел дори частично да изравни цените на китайските електромобили с тези с европейските производители. Мярката засега е временна, като страните членки ще вземат крайното решение през есента. В същото време СТО ще трябва не само да проучи китайското искане, но и аргументите на Европа за прилагането на новите мита.

Крайното решение може да отнеме години и в Китай са наясно с това, въпреки че поискаха „бърза намеса“ от СТО. Азиатските производители вече търсят начини да избегнат митата, като основният е изграждане или придобиване на фабрики на Стария континент.

Факт е, че това ще доведе до увеличение на разходите, най-вече за труд, които в Европа са по-високи в сравнение с тези в Китай. Така китайските компании ще печелят по-малко, след като вече подписаха споразумение за изграждане на фабрики в Унгария, Италия и Испания.

Един от водещите производител - BYD, обаче избра Турция, като тя изглежда идеалният път за навлизане на европейските пазари. Причина е, че съществуващият договор за митнически съюз позволява на инвеститорите в Турция да изнасят своите продукти на европейските пазари без мита. И така BYD може да внесе в ЕС стотици хиляди автомобили, които избягват тарифите по абсолютно законен начин.

0 от 500