IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

100-годишен Ford Model T все още се движи по пътищата

Автомобилът е служебен и се използва с много необичайна цел (ВИДЕО)

Ford Model T е първият автомобил в света, който наистина се произвежда масово. Благодарение на въвеждането на конвейер в завода на Ford става възможно да се започне широкомащабно серийно сглобяване и значително да се намали цената за крайния клиент. Производството на Ford Model T приключва през 1927 г., но поне един екземпляр остава в експлоатация до днес. 100-годишната кола работи в Министерството на транспорта на Мичиган (САЩ).


Ford Model T


Легендарният Ford Model T е предлагал на собственика си минимум комфорт, но се смята за наистина неразрушим. Хората го нарекоха „Тин Лизи“, защото в Америка Лизи е най-популярното име на кон. Както се оказва, Ford Model T има още една обща черта с конете. Широчината на коловоза на автомобила съвпада точно с широчината на оста на обикновена каруца или карета. Именно това използват служителите на Министерството на транспорта на Мичиган в работата си.

Мичиган е известен не само като дом на трите големи автомобилни компании в Америка - Ford, General Motors и Chrysler, но и като място, където живеят много амиши, известни с нежеланието си да приемат много съвременни технологии, включително автомобили.


Ford Model T


Амишите още яздят коне и каруци и тъй като един кон е сериозно по-нисък по скорост от съвременните автомобили, те се движат край пътното платно. А Министерството на транспорта на Мичиган използва Ford Model T, за да гарантира, че крайпътните бордюри отговарят на изискванията за безопасност.

Тези крайпътни проверки са от решаващо значение за подобряване на пътната безопасност и намаляване на произшествията. Малкото място често принуждава каруците да излизат на пътното платно, където пречат на по-бързо движещите се превозни средства. Но дори широките асфалтови крайпътни пътища не са без недостатъци. Каруците по своята същност са доста леки и се люлеят, докато се движат, а кола, която се движи твърде близо, може да изплаши коня.



Това означава, че за повишение на безопасността, трябва да бъде разширено мястото за движение на каруците. Департаментът вече е разработил мащабна програма за реконструкция на пътищата в райони, където живеят амишите. И 100-годишен Ford Model T е помогнал в тази работа.


0 от 500