IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци изпревариха Honda и Alfa Romeo на европейски пазар

Chery си купи и завод в Испания, където ще произвежда кросоувър с атрактивна цена

Навлизането на китайските производители в Европа става все по-сериозно. И те започват да изпреварват дори популярни брандове на някои от основните пазари на Стария континент. Доказателство за това е Chery с марката си Omoda, чиито резултати за първите 6 месеца на годината в Испания превъзхожда тези на Honda, Alfa Romeo и Land Rover.


Omoda 5


Засега абсолютните числа не са особено впечатляващи. През първата половина на 2024 г. Chery е продала общо 2553 кросоувъра Omoda 5 в Европа, като най-много са в Испания, следвана от Италия, Великобритания и Полша. Скоро марката ще стъпи на пазарите в Холандия, Белгия, Швеция и някои страни от Източна Европа, като със сигурност резултатите ще се подобрят.

Сериозна роля за това ще изиграе и фактът, че китайците купиха бившия завод на Nissan в Барселона, където съвсем скоро ще започне производството на Omoda 5. Неговата цена в Европа първоначално стартира от 27 900 евро, но вече е намалена на 22 900 евро, а това е доста атрактивно предложение.

В момента Omoda има 45 шоурума в Испания и този брой скоро трябва да се удвои. През следващите пет години китайската марка възнамерява да достигне нивото на масовите марки като Kia, която заема около 6% от пазара във Великобритания, по отношение на продажбите в Европа. Задачата е амбициозна, но като се знае упоритостта и възможностите на китайците, няма невъзможни неща.


0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    И 500 лева са им много на китайските телефони. По-добре диван от Юск за тези пари, по-дълго ще изкара.
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    хубавото китайско е на цени на немската тройка
  • #7
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Е, той ако ще струва, колкото истинските автомобили за какво ми е да си купувам китаец? Защото създава впечатление за стабилност, надеждност и престиж? Или защото в базовото оборудване има подгрев на волана и 200-инчов таблет на таблото?
  • #6
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    50 хиляди пари ли са , за немска кола втора ръка не стигат освен ако не е някой ваген който не става за нищо.
  • #5
    5 rate up comment 5 rate down comment
    До 3 и 4 ( преди 3 седмици )
    Аз отговора от нормалните хора го знам. :-) От тия дето хвалят китайското и чакат китайската инвазия, а карат старо немско искам да им чуя отговора! Ама мълчат
  • #4
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Може ли аз да отговоря. За тия 500 лв. за телефон си с надеждата, че не си се минал и става за нещо. Докато с тия 50 000 лв. си наясно, че си купил китайски............... и не става за нищо.
  • #3
    10 rate up comment 6 rate down comment
    До 2 ( преди 3 седмици )
    Може ли аз да отговоря защо, може ли, може ли?! Защото има известна разлика в това да прежалиш 500лв за китайски телефон ако не става за чeп за зеле, и да прежалиш 50 хил. лева за китайски автомобил ако също не става за чeп за зеле. Познах ли?
  • #2
    18 rate up comment 5 rate down comment
    До 1 ( преди 3 седмици )
    Кво опааа бе, от години Great Wall ти предлагат китайски таралясници на такава цена, купи ли си?Ей ти го Jolion с 6 години гаранция, развита сервизна мрежа в България, отстъпка ще ти направят на място, абсолютно същите пари и характеристики като това дето те жегва толкова! Опаааа, кво чакаш, че не си го купиш бе?!? И на лизинг ти го дават! Айде бе, жегата от Китай от години е до тебе, ама не купуваш, що?
  • #1
    9 rate up comment 6 rate down comment
    q ( преди 3 седмици )
    Опааа 23к евро. Жегата от Китай май идва.