IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Глобалните продажби на EV и PHEV скачат с 21% през юли, но падат в Европа

Китайският BYD е големият печеливш от новата промяна в ситуацията на пазара

Растежът на EV сектора се забави значително през първите няколко месеца на годината, но според компанията за пазарни проучвания Rho Motion, ситуацията на пазара се е подобрила и продажбите на електромобили, заедно с тези на PHEV (plug-in хибриди) са са скочили с 21% през юли в сравнение със същия месец на 2023 г.


Tesla Model Y


Данните разкриват, че през миналия месец по света са продадени 1,4 милиона EV и PHEV. От тях приблизително 880 000 са реализирани на пазара в Китай, което е значителен скок от 31% на годишна база. Търсенето на PHEV се повиши рязко в Китай през юли, като скочи със 70% спрямо миналата година.

В същото време продажбите на електромобили са нараснали със 7,1% през юли в САЩ и Канада, съобщава Reuters. Нещата обаче не са толкова добри в Европа, където продажбите през юли спадат със 7,8%. Това е особено значително в Германия, където спадът за периода януари-юли е 12%.

„Пазарът на електромобили определено е доста противоречив. В световен мащаб продажбите процъфтяват в Китай, Северна Америка и на новите пазари на ЕV. В същото време в ЕС продажбите спират, особено в Германия, а митата върху китайските коли вероятно ще повлияят още повече на това", коментира Чарлз Лестър, мениджър данни на Rho Motion


BYD


Един от най-големите печеливши производители от възстановяването на търсенето на EV и PHEV е китайският BYD. Той отчете увеличение на продажбите от 13% за своите електрически превозни средства и с 44% за своите PHEV. Голямото предимство на концерна е богата моделна гама, която предлага.

Проучването показва още, че превозните средства със задвижващи системи за удължаване на пробега също се продават в големи количества, въпреки че техният брой не се посочва.


0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Този спад за Европа ще само тази година, от догодина електричките пак ще дръпнат нагоре. Ще има постепенно повишаване на продажбите на електричките през следващите няколко години, пазарът започва да се нормализира след ковида и войната, а и субсидиите много го изкривиха. Прогнозата ми че за следващите 5-6 години постепенно ще се повишават продажбите на EV, а след това вече очаквам да избухнат рязко нагоре и всички окончателно да разберат че двг-то е на изживяване.
  • #16
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Всъщност оригиналния въпрос дори не беше за продажбите, а дали е физически възможно Тесла да увеличава производството толкова бързо. Един от всичките инженери антиелектрици, обясняваше, че е невъзможно Тесла да построи 100 завода до 2030 за да произвежда 20 милиона автомобила. Още тогава им отговорих, че производството не е абсолютно никакъв проблем, а проблемът ще се продажбите. Дали съм бил добър пророк? Според тебе производството или продажбите буксуват в момента?
  • #15
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Господин пръдлив ( преди 1 месец )
    За разлика от антиелектриците на които повтарям въпросът, през коя година според тях ще спре геометричната прогресия с 50% ръст и нито един психопат досега не ми е отговорил за последните 7 години, въпреки че съм задал въпроса над 100 пъти и дори го цитират, аз съм дал многократно отговора на този въпрос. Според мен през 2025 Тесла ще започне да изостава от планът за 50% годишен ръст и до 2030 няма да успее да продаде повече от 10 милиона автомобила годишно. За едното почти съм познал, за другот
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 1 месец )
    Тесльо-тротинетка, стига повтаря тия абсурди за 50% ръст на Тесла, това няма как да стане отсега нататък, колкото и да ги помпат със субсидии. Дори и да изкарат евтин модел, продажбите му ще бъдат за сметка на модел 3 и У. Самоделките на Тесла едвам изкарващи гаранцията не вярвам някога да минат 3 милиона продажби годишно.
  • #13
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Психопата ( преди 1 месец )
    Си остава психопат. Всъщност това не е моя прогноза а въпрос на който още тогава съм те молил втора година да отговориш. Тоест прогнозата е от 2020 година и още тогава не си имал топки и досега не са ти пораснали, за да отговориш през коя година ще прекъсна прогнозата за 50% ръст. Моя отговор от преди четири години беше 2025 година, когато според мен щяха да бъдат изравнени цените на електромобилите. За ръста очевидно съм познал, но за цените ще видим.
  • #12
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 12 ( преди 1 месец )
    Гостенино психопат, правиш ли разлика между моята прогноза през 2022 която очевидно е грешна и Плана на Тесла за 50% ръст от 2014 до 2030, който очевидно се преизпълнява всяка година без изключение и вероятно ще бъде преизпълнен и 20 24-та година?
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Значи да повторя тезата на психопатите. Те са пророци и знаят на 100% че продажбите на електромобили падат. Но като ги питаш дали ще бъдат продадени по-малко бройки електромобили тази година, вече не са пророци и не могат да кажат. С други думи антиматематиците твърдят че тази година продажбите на електромобили ще паднат и затова ще бъдат продадени повече бройки. Царе са на анти математиката и антилогиката както и на лъжите и манипулациите И увъртането разбира се
  • #10
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Един брой ( преди 1 месец )
    Анонимен психопат. Чакаме следващите, особено никовете гост, турбо, Димов и останалите антиелектрици.
  • #9
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 10 ( преди 1 месец )
    Тоест вие сте хора без лично мнение и не може да дадете конкретен отговор по някоя тема, но за сметка на това сте 100% шамани когато казвате, че неговото мнение е грешно. На това му се казва фурнаджийска лопата и липса на топки. Постоянно шикълкавене защото знаеш, че съм прав че продажбите на електромобили ще растат с всяка изминала година. Знаеш, че ако Тесла продаде 1,9 милиона, ще изпълни плана за 50% ръст съставен през 2014 година, НО НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЕШ! НЯМАШ ТОПКИ. НЯМАШ ТОПКИ !
  • #8
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Митеееее,ние антиелектриците да не сме шамани?!? Абсолютно сигурно е ,че Тесла няма да има ръст от 50 процента 2024 година,а спад.