IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Украйна атакува руска позиция с резервоар на Toyota Mirai

Батериите от счупени коли Tesla се използват за дронове, а сега и при малка кола-бомба

Противниците на електрическите автомобили с водородни горивни клетки често смятат тези превозни средства за потенциални бомби. На украинския фронт го възприеха почти буквално. Силите на Киев използваха това, което е останало от Toyota Mirai, за да направят самоделна бомба. С невероятна ефективност.
 

Toyota Mirai - водород
  
      
Случката е от Вовчанск, Харковска област, на по-малко от 5 км от границата с Русия. Там силите на Кремъл превзехат фабрика за стоманени агрегати. Този регион е обект на интензивни битки и е електронно блокиран от руските сили за предотвратяване на атаки с дронове. Предвид невъзможността за летене и недостига на мощни боеприпаси, доставяни от Запада, според украинските медии в бомбардирането на възлов център в завода е използван наивен, но ефективен метод. 
 
 
война, Украйна, батерии
Моментът на попадението, разпространен от украински медии

 

Не за първи път от старта на войната. Помним, украинците бяха принудени да преработват цивилни дронове в бойни. Този път на ред са коли, катастрофирали основно в Съединените щати. От години Украйна внася множество повредени автомобили от Америка. През 2018 година бройката им стигна 34 000! Най-често това са описани от застрахователите като „пълна щета“.  Финансово неизгодно е да бъдат правени и така почти без пари се озовават в Украйна. Там сръчни майстори ги сглобяват и пускат на пазара.

Някои от тези повредени автомобили, особено електрическите, сега се използват за защита срещу Русия. Батерийните клетки от по-старите Tesla отиват за производство на батерии за дронове. А при Toyota Mirai, автомобил с водородни горивни клетки, водородните отлагания се възстановяват, за да се превърнат в бомба.

Двата резервоара на настоящата Toyota Mirai могат да съхраняват до 5,6 кг водород под налягане (700 бара) или около 142 литра. Украинците използваха един резервоар на Mirai, монтиран върху радиоуправляема кола, захранвана от батерии на Tesla. Тази 200-килограмова самоделна бомба е нанесла сериозни щети на руската защита във въпросния завод. Сравними са с тези от бомба, пусната от въздух. Водородният състав, който умножава ефектите на придружаващия пластичен експлозив, позволява на „самоделката“ да генерира мощни ударни вълни, огнени топки, отломки и облаци.

Това е обаче и аргумент, често използван от недоброжелателите на водорода . Още повече след експлозията на водородна станция в Норвегия преди 5 години.

Истината е друга. Водородът е толкова лек, че се разпръсква бързо, смесвайки се с околния въздух и бързо се издига през него. Да, чистият водород се запалва доста лесно, но в действителност разредената смес в автомобилите с горивни клетки е дори по-малко вероятно да се запали сравнение с бензина. И тъй като се издига, не остава близо до земята, където може да навреди на хората. 

Това не означава, че към водорода не трябва да се подхожда с повишено внимание, но на практика той не е по-опасен от бензина. Всъщност, с бързото си разпръскване и тенденцията да лети нагоре, водородът може да представлява по-малка заплаха от горивата, които използваме сега. Колкото до приложението му в автомобилната индустрия, то ще се разширява доста трудно в следващите години, тъй като е икономическо неизгодно. Най-малкото, засега липсват станции.
 

0 от 500
  • #5
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    тези диваци 80 години след втората световна от телевизора продължават да ги помпят с фашизъм от най чиста проба надявам се до края на годината да им изпуснат въздуха и да почнат вътрешните разборки между клановете на властта и прерастване в гражданска война и най накрая немогучая да се разпадне на феодални територии въпроса е как преди това как ще се контролира ядерния потенциал че да не нулират човечеството
  • #4
    8 rate up comment 15 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 4 седмици )
    Скоро ще "атакуват" с пр*дните на дъртия Бидон! ))))
  • #3
    8 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Украинците ни показват нагледно как щяха да изглеждат градовете ни, ако пъкленият план на Тойотка беше успял. Заря всеки ден, празник!
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Част от написаното са водорода е категорично невярно. Всички знаем, е бензинът се пали трудно, защото съотношението бензин-въздух (стохиометричното съотношение) трябва да е много точно. Водородът има много широк стохиометричнен диапазон - т.е. пали се при почти всякакви условия, а след това фронтът на вълната се разпространява най-бързо от всички известни газове. Това го прави много опасен. И не е само това.
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Водородът се изкачва нагоре докато не срещне преграда където да се задържи. Примерно на тавана на подземен паркинг. Сравнително безопасен е само в открити пространства.