IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Роботът на BMW премина успешно първата фаза на тестове

Използването на хуманоида в заводите на марката ще бъде разширено (ВИДЕО)

BMW обяви завършването на първия етап от експеримента за използване на хуманоидни роботи в процеса на производство на автомобили. Баварският производител си сътрудничи по този проект с калифорнийската фирма Figure, а тестовата площадка беше заводът в Спартанбърг.


робот BMW


Хуманоидът вече е натоварен с прости операции в зоната за сглобяване на шасито. Роботът, наречен Фигура 02 (Figure 02) представлява второ поколение андроид на фирмата от Калифорния, който се различава от предишното с подобрено „зрение“ и гласово възприятие, разширени степени на свобода, по-голяма сила и енергийна ефективност и т.н.

Създателите на робота го определят като „най-модерния в света сред тези, които са публично достъпни“. Той е способен на прецизни манипулации, които изискват повишена координация на движенията - може например да поставя сложни части с милиметрова точност и да се движи уверено.



В завода на BMW роботът беше използван специално за поставяне на части - той подаваше елементи на каросерията в специални машини, откъдето те бяха изпратени на линията за заваряване.

Предполага се, че в бъдеще обхватът на фигура 02 може да бъде разширен, но сега BMW не е готов да предскаже бъдещата съдба на робота, тъй като експериментът все още продължава. Изследователите смятат, че хуманоидните машини могат да бъдат натоварени с ергономично неудобни или досадни задачи.


0 от 500