IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да удължим живота на автомобилните гуми

Спазването на тези съвете ще ви осигури безопасност и ще ви спести пари

Независимо дали вашият автомобил е мощен SUV или скромен хечбек, гумите играят ключова роля за вашата безопасност и комфорт при шофиране. Те осигуряват сцепление и следователно пряко влияят върху спирачния път и управлението. Но как можете да удължите живота на гумите? Експерти споделят ценни съвети, за да ви помогнат да извлечете максимума от вашите гуми. И така, систематизирано, основните фактори, влияещи върху живота на гумата са:


гуми


Метеорологични условия: Екстремни температури, дъжд, сняг и лед могат да окажат отрицателно въздействие върху вашите гуми, като ги карат да се износват по-бързо.

Качество на каучука: Съставът на каучуковата смес, от която са направени гумите, определя тяхната устойчивост на различни фактори като температура, влажност и абразия. В болшинството от случаите по-марковите и респективно по-скъпи гуми издържат повече.

Шарка на протектора: Дълбочината и шарката на протектора влияят пряко на сцеплението, особено при дъжд или сняг.

Налягане в гумите: Правилното налягане в гумите е ключът към равномерното износване и комфортното шофиране.

Реглаж на преден и заден мост: Неправилното регулиране на сходимостта на колелата води до неравномерно износване на гумите и лошо управление на автомобила.

Състояние на окачването и кормилното управление: Износените части на окачването могат да причинят нестабилност на колелата и ускорено износване на гумите.

Размер на гумата: Използването на нестандартни размери на гумата може да доведе до неправилна работа на трансмисията, както и до неравномерното им износване.

Експертите съветват редовно да проверявате налягането в гумите, особено преди дълги пътувания. Използвайте личен, точен манометър, а не този на бензиностанцията. Трябва също така да правите реглаж на преден и заден мост поне веднъж на две години или след всяка смяна на елементи от окачването.
Проверявайте всяка година в автосервиз състоянието на окачването и кормилното управление.

Сменяйте гумите на всеки четири години. Проверявайте редовно дълбочината на протектора. Агресивното шофиране води до повишено износване на гумите. Избягвайте бордюри и други препятствия, които могат да повредят страничните стени на вашите гуми. Използвайте само размера на колелото, препоръчан от производителя.

Не пренебрегвайте признаците на износване на гумите. Смяната на гуми е инвестиция в безопасността и комфорта при шофиране.

Като следвате тези съвети, можете да удължите живота на вашите гуми, да намалите разходите за смяна на гуми и да осигурите безопасно и удобно шофиране.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Румка,така и не се разбра как се удължава срока на гумите от написаното. А отговора е лесен,търсете гуми с дълъг пробег или такива са по-твърдите смеси,а по-меките както и да ги ползвате се смилат за няма и 2 години. Това от личен опит. Колата я купих нова и дойде с Континентал спорт контакт 5,свърши с клизма за две години. От 2019г. след тях сложих Мишлен пилот спорт 4 ЕС и до сега нямам грижи,като км. са постоянна величина. Едните меки и за 2 години фира,другите твърди но издържливи.
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Какво да им удължавам живота като ще ги сменям на 4годин :Д
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Като ги сменям на 4 г от какъв зор да им увеличавам живота?Безмислена статия.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Румене, мислех, че Петър е "върха на сладоледа" в този сайт, но явно съм грешал...
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Караколев ( преди 1 месец )
    Ако сте гладен, сипете нещо вкусно в чиния (може и купичка), пък му похапнете!
  • #1
    18 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    като не ги поставяте на автомобила а ги държите на сталажа в магазина а парите в джоба