IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специалните цветове може да струват повече от нова кола

Ако искате автомобилът ви да се откроява, трябва да платите доста

Цветът е един от най-важните елементи, които определят визуалното възприятие на автомобила. Производителите на автомобили, особено премиум марките, отдавна са разбрали, че клиентите им са готови да платят големи суми, за да подчертаят колата си с уникален цвят. Ето защо те въведоха специални опции - като BMW Individual или „Paint to Sample" на Porsche, като при конфигуриране на автомобила да можете да изберете уникална и много скъпа боя.


Porsche


В категорията на най-скъпите бои водещи са премиум марките. Обикновено допълнителната такса за металик при популярни производители варира между 500 и 1400 евро в зависимост от размера на автомобила. За персонализираните цветове луксозните производители на практика нямат горна граница на цените, като при марки като Rolls-Royce или Bugatti тя може да да струва няколко десетки хиляди евро. Такъв е случаят с клиент, който е искал цветът на колата му да съответства на циферблата на часовника му.

В такива случаи цената се определя индивидуално. Производители като Porsche, BMW или Mercedes предлагат по-специфични ценови диапазони. Например BMW има най-скъпата боя от палитрата на BMW Individual, наречена „Pure Metal Silver“ (вдъхновена от цвета на лимитираното издание на BMW M5 за американския пазар). Може да се поръча за много модели и струва близо 10 000 евро. Това се обяснява с факта, че процесът на боядисване се извършва на ръка. Цветове като Frozen Pure Grey са много по-евтини и струват „само“ около 4600 евро.


BMW


Porsche, в допълнение към услугата „Paint to Sample“ (цвят по поръчка), предлага повече стандартни нюанси, например за модела 911. Цените варират между 1400 и 5000 евро, но за най-скъпите клиентът трябва да платят близо 30 000 евро.

Mercedes-Benz също поставя високи цени и за специални екстериорни цветове, като тези за модела Maybach S-Class. Гамата включва цветове за 5400 евро, но ако желаете каросерия в два цвята цената скача 4 пъти. Особено високи сметки очакват собствениците на автомобили, които искат частици злато или диаманти в боята си.


Rolls-Royce


Една от най-скъпите опции е боята, нанесена върху модела Rolls-Royce Ghost преди няколко години, за която собственикът плати допълнителни 278 000 евро.


0 от 500