IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW ще произвежда автомобили-хамелеони

Новата технология позволява смяна на цвета както на екстериора, така и на интериора

BMW е готов да започне серийно производство на автомобили, които променят цвета на купето си. Това става ясно от базата данни на Световната организация за интелектуална собственост, където бяха открити два патента на баварската марка. Те позволяват производството на коли-хамелеони, при които цветът може да се коригира незабавно, без да се използва боя.


BMW


Любопитното е, че това се отнася не само за екстериора, но и за интериора на превозните средства. За него ще бъде използвано иновативното фолио, което може да бъде залепено върху всяка триизмерна повърхност.

Първият патент разкрива характеристиките на декоративен филм, който представлява „умно” стъкло с милиони микроскопични капсули, не по-дебели от човешки косъм. Тези капсули могат да бъдат бели или черни, или в други или други комбинации по избор на клиента. По време на електрическа стимулация частици от определен цвят ще се съберат върху повърхността на филма, боядисвайки тялото в желания нюанс. Собственикът на автомобила ще трябва само да използва превключвателя.


BMW


Същата технология може да се приложи както към външни елементи като решетката или корпусите на огледалата, така и към интериорни детайли. Филмът обгръща всяка обемна повърхност поради структурата си на много малки триъгълници.

Вторият патент обхваща метод за нанасяне на този декоративен слой върху автомобили. Очевидно в BMW ще прибягват до обикновено лепило, правейки филма самозалепващ се. Но външната му част се нуждае от специална защита и затова отгоре ще се нанесе друг филм, а след това и слой прозрачен лак.


BMW


Все още не е известно кога технологията ще стане достъпна за серийните BMW. Баварците демонстрираха използването му преди повече от година на концептуалния кросоувър iX Flow, предлагащ „безпрецедентен потенциал за персонализация“, който сменяше цвета си в реално време. Тогава обаче бяха достъпни само черно и бяло.


0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 8 месеца )
    Двуизмерна е всяка плоска повърхност. Например плот на маса. Сега почна ли да вдяваш?
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    " За него ще бъде използвано иновативното фолио, което може да бъде залепено върху всяка триизмерна повърхност"...............А можете ли да дадете пример за двуизмерни повърхности в заобикалящият ни свят?