IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Къде изчезнаха забавните цветове?

Близо 80% от новите автомобили са сиви, сребристи, черни или бели

Все по-малко нови автомобили получават атрактивни цветове, като в последно време в индустрията доминира сивата скала. Проучване на iSeeCars съобщава, че ако през 2004 г. около 60% от колите са били в различни нюанси на черното, бялото, сребристото и сивото, то сега този показател достига 80%.


Mercedes-Benz


Статистиката разкрива, че от четирите цвята в сивата скала белият е най-популярен, като представлява 27,6% от всички продадени нови автомобили през 2023 г. в сравнение с 15,6% през 2004 г. Черното е следващото най-популярно - с 22% дял, нарастващ от 14% преди две десетилетия.

Сивият е на трето място с 21,3% дял, докато 9,1% от всички продадени нови автомобили са боядисани в сребристо. Интересното е, че дялът на новите автомобили, боядисани в сребристо, е спаднал с 52,2% от 2004 г. насам.

Вината са случващото се не е в намалената наличност на други цветове. Всъщност средностатистическият нов автомобил през 2023 г. се е предлага в 6,7 цветови опции в сравнение със 7,1 през 2004 г. Това показва, че производителите не са намалили броя на предлаганите от тях цветове за нови коли.

Проучването показва, че различни нюанси на черното, бялото, сребристото и сивото са най-популярни във всички сегменти. При SUV, пикапите и пътнически коли (седани, комбита и хечбек) дялът на тези цветове се движи около 80, като единствено при спортните коли той е малко над 62%.


0 от 500
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Koko ( преди 2 седмици )
    Нормално, като си взимах колата, избрах бяло. При положение, че другите цветове излизаха с доплащане. За какво да доплащам?
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    В София вали буквално кал, какъвто и да ви е цвят ако нямате гараж и карате често няма спасение какъвто и цвят да е, всеки да си взима каквото го кефи.
  • #4
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Млечно сиво ( преди 2 седмици )
    Ужасно грозен и безличен цвят, но за 1 година съм я мил 4 пъти само. Черна никога няма да взема, бяла е по-добре че не се напича
  • #3
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 2 седмици )
    Истината е че хората станаха по-практични...сивия цвят крие по-добре праха и се нагорещява по-малко през лятото...а от визуална гледна точка придава чувство за солидност и здравина...
  • #2
    14 rate up comment 1 rate down comment
    1718 ( преди 2 седмици )
    Не, просто дори и на нова кола хората рядко намират смисъл да дадат 500-1000-1500 евро за нещо с чисто визуална и естетическа лична стойност. В това отношение например Киа поне за България са добре- всички цветове, 10+ са на една цена и наистина си избираш. А има и например оранжев, зелен, жълт и други по-рядко предпочитани. Колко нови зелени автомобили сте виждали наскоро? Тойота например въобще нямат зелено и оранжево за България и Европа
  • #1
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Хората нямат пари за избор на цвят - Дачия включват белия цвят, другите са с 350-500евро горница, Мазда правят същото с червения.