IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как британци построиха най-красивата и най-чуплива състезателна кола

Jaguar XJC беше невероятно бърз, но можеше да спечели единствено конкурс за красота

„Вървят бързо, но не стигат далеч". Това спокойно може да бъде мотото на британския отбор Jaguar XJC Broadspeed, който се състезава в Европейския шампионат за туристически автомобили през 70-те години на миналия век. В случая той разполага с една невероятно красива, много мощна и изключително неуспешна състезателна кола.


Jaguar XJC


Основният проблем се вижда веднага - 1700 кг собствено тегло, но той, за съжаление, не е единственият. Колата е произведена в период, в който Jaguar вече е част от корпорацията British Leyland, а качеството на произвежданите автомобили и отношението на служителите към техните задължения са на исторически ниски нива. И просто повече няма накъде да се падне.Б

Колата, разбира се, има и някои предимства. Сред тях е V12 двигателят - неговите 500+ к.с. дават шанс на Jaguar XJC в битката с много по-малко мощното, но и по-леко BMW CSL. Английското купе просто унищожава съперниците си на правите, като понякога ускорява до 300 км/ч.


Jaguar XJC


В дебютното си състезание на „Силвърстоун“, XJC спечели убедително квалификациите. Пилотът Дерек Бел прави 2 секунди разлика на BMW-то на европейския шампион Пиер Дюдоне. Но това е само квалификация. По време на самото състезание XJC получава повреда в задвижването и едно от колелата пада.

Както вече стана дума, за надеждност изобщо не може да се говори. В колата се чупи всичко възможно. Диференциалите изпадат, скоростните кутии се задръсват, а V12 двигателят редовно остава без масло и прегрява. Ако по някакво чудо всичко изброено не се повреди, Jaguar XJC, заради прекомерната си маса, изяжда гумите и запалва спирачките. А и разходът на гориво си го бива - на пистата колата харчи около 80 л/100 км, което налага често посещение в бокса.


Jaguar XJC


За сезон и половина в европейския шампионат XJC Broadspeed завърши на подиума само веднъж - 2-ро място на „Нюрбургринг“ през 1977 г. В края на годината отборът е разпуснат и тази наистина красива кола отива в историята.


0 от 500