IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Без повече шум в колата: Renault тества технологията Apache

Идеята на новата система е да се бори с шумовото замърсяване (ВИДЕО)

Автомобилният производител Renault тества технологията Apache, чиято основна цел е да намали шумовото замърсяване, причинено от контакта на колелата с пътната настилка.


Renault


От Renault казват, че след появата на електрическите автомобили проблемът с шумовото замърсяване не е изчезнал, тъй като въпреки по-тихата им работа, 80% от шума както вътре, така и извън колата се създава при контакт на колелата с пътя.

Поради този проблем компанията реши да разработи технологията Apache (Appraisal of Pavement Acoustic Characteristics and Energy Efficiency), която по време на работа създава карта на пътните условия, за да посочи зоните, където настилката ще бъде най-добра за намаляване на шумовото замърсяване.

Според Renault според изследване на Световната здравна организация 20 милиона европейци се оплакват от шума, а 8 милиона спят лошо. В момента производителите на автомобили активно внедряват технология за намаляване на шума, подобна на тази, която се използва активно в слушалките.



Scenic E-Tech е нещо такова.Оборудвана със звукови сензори, разположени около колата. Те "слушат" пътя и засичат промени в шума. Когато той се увеличи, сензорите инжектират звукова вълна в кабината, която изравнява звуковия спектър в автомобила, елиминирайки шума, който пътниците чуват. По този начин намаляването на шума прави пътуването много по-комфортно.

Инженерите на Renault обаче подобряват технологията и сега тя събира информация за състоянието на пътната настилка в специална база данни, за да създаде специална карта на акустичното състояние на пътната мрежа. Автомобилният производител казва, че системата работи на принципа на иглата на виниловия плейър. По този начин властите ще могат да получават информация за състоянието на пътищата и участъците, които се нуждаят от ремонт.

Renault съобщава, че към момента програмата е разширена до целия регион Ил дьо Франс, където около тридесет автомобила, оборудвани с Apache, събират информация за пътищата в региона и че няколко града във Франция и други страни вече са изразили интерес към проекта.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Владая през цар Борис много ми е чудно каква настилка ще избере или през Сливница трамвайните линии може да ти се разпадне окачването някъде.
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Колега, живея на малка улица и като стоя на балкона се е случвало да минеш електричка и вдига шум колкото бензиновата малолитражка
  • #3
    4 rate up comment 12 rate down comment
    рено.БъГъ ( преди 1 месец )
    Ай ся пак граТски леженди! Кво е рено без скърцане, тропане, виене!? Едно голямо нищо, щото друго нема!
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Триенето на две повърхности не е "проблем" а проявление на физичен закон. Не мисля, че шума от гумите държи хората будни, каквито намеци правите.
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 1 месец )
    подобна технология не се ли използва от много години насам от HIFI слушалките - active noise canceling...