IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кралските Bentley минават на биогориво

Чарлз III купува по-екологични хеликоптери, слага термопомпи и слънчеви панели

Двете специални коли Bentley, собственост на  кралското семейство в Лондон, ще бъдат преработени така, че да работят с био гориво през следващата година. Плановете са разкрити в годишния доклад на Sovereign Grant, който описва как монархията се финансира от данъкоплатците.
 
 
кралско Bentley


Целта е всички превозни луксозни средства, ползвани от Крал Чарлз Трети и семейството, да станат електрически в бъдеще. Преминаването към биогориво е  „временна мярка“, тъй като Дворецът „започва дискусии относно следващото поколение държавни превозни средства, които ще бъдат напълно електрифицирани“. Говорител каза, че тепърва ще се вземат решение за марката на електрическите автомобили. 

Официалната лимузина Bentley беше подарена на покойната кралица Елизабет Втора от автомобилния производител за нейния златен юбилей през 2002 г. Смята се, че в автопарка има две изработени по поръчка, боядисани в бордо и черни отгоре - официалната ливрея за кралските автомобили. Те служат при държавни и тържествени поводи.
 
 
Range Rover, каран от кралица Елизабет II


Крал Чарлз III, който цял живот е бил природозащитник, че притежава Aston Martin DB6 от 1970 г., който е преоборудван да се движи с биогориво, произведено от излишното английско бяло вино и суроватката от производството на сирене. Спортният звяр е подарък от майка му, покойната кралица Елизабет II, за 21-ия му рожден ден.

Не само автомобилите са приоритет на известния с екологичните си разбирания крал. Той планира да замени двата хеликоптера, за да могат да работят с максимално количество възобновяемо гориво. Дворецът ще размени своите 15-годишни Sikorsky S-76 за два AgustaWestland AW139, които могат да използват 50 процента устойчиво авиационно гориво (SAF). Те ще пристигнат през 2024-25 г., като плановете са одобрени от Министерството на финансите. Временен резервоар на SAF е инсталиран в Хемпшир, тъй като кралските особи настояват да използват горивото по-често.

Почти 1,1 милиона паунда бяха похарчени за 170 пътувания с хеликоптер на кралското семейство през 2023-24 г.. Това прави по-малко от 17 000 паунда всяко. 
 
 
Принц Чарлз

Еко мерките на Чарлз III включват още поставяне на слънчеви панели и термопомпи на замъка Уиндзор. Крал Чарлз назначи нов ръководител на отдела за устойчивост през 2023 г., за да ускори напредъка в намаляването на въглеродния отпечатък на кралските особи. Това, което доведе до намаляване с 3 процента на емисиите на природен газ и отопление в именията. Но общите емисии на парникови газове са се увеличили частично спрямо предходната година, като говорител отдава това на „увеличени емисии от бизнес пътувания“.

Парите идват от данъкоплатците, като финансират официални посещения и подръжка на резиденции. После се връщат от приходите на Crown Estate, собственост на кралското семейство. Печалбите от Crown Estate се удвоиха до рекордните £1,1 милиарда благодарение на тласък от офшорни вятърни паркове. Компанията притежава по-голямата част от морското дъно на Великобритания, простиращо се до 12 морски. Той се отдава под наем на оператори на вятърни паркове.
 

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    2002ra, това Бентли си е на 22г. Няма да мине ГТП у нас!
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    А от залъка за яхта къса ли си, или му се полага безплатно?
  • #1
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Еко.. Еко, колко да е еко и природозащитник, след като пак си взима хеликоптери. Просто замения старите с нови.. а и както си имат и собствен резервоар.. Ако беше толкова защитник да ползва кон.. Просто всичко в момента е по-скоро оптимизация на разходите, отколко еко-меко глезотии. Все пак короната е на издръжка на данъкоплатците..