IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли за какво служат тези кръгове на пътя?

Те предпазват определена категория участници в движението от инциденти

Властите в ЕС продължават да търсят начини за подобряване на пътната безопасност, като по този начин намаляват инцидентите. Една от последните тествани мерки са боядисани кръгове в централната част на пътищата, които вече се срещат в някои държави в Европа. И те са ефективни.


маркировка


В продължение на много години пътната сигнализация, независимо дали чрез вертикални или хоризонтални знаци както на магистралата, така и в града, остава доста стабилна и практически непроменена. Транспортните средства обаче се развиват и дори се появяват нови - като електрическите скутери, например. Освен това традиционните превозни средства печелят по отношение на производителност и функционалност, което налага обозначаването да се развива в същата степен.

Всичко това кара властите да експериментират с нови знаци и маркировка, като голяма част от тях са насочени към защита на най-уязвимите участници в движението. Това се случва в много държави, сред които е Австрия. Там е въведена система от кръгове, изрисувани в центъра на пътя, за да намалят инцидентите. Благодарение на тях мотоциклетистът е по-внимателен при избора на своя маршрут.


маркировка


По-конкретно, тези кръгове се поставят до централната разделителна линия на тесни криви. По този начин се цели да се гарантира, че шофьорите не навлизат в отсрещното платно - обстоятелство, което причинява много катастрофи и смъртни случаи.

Като цяло, в повечето държави в Европа се отчита ръст на инцидентите с мотоциклетисти и това е основната причина за въвеждането на подобни мерки. Властите в Австрия твърдят, че благодарение на използването на тези кръгове на пътя, катастрофите и съответно смъртните случаи са намалели с цели 80%, което е впечатляващо постижение.


0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ех, тамън нагласиха някакви полу self-driving коли да се оправят с маркировката, сега ново 20 :) Спешен ъпдейт на всички системи по колите които следят маркировките :D
  • #1
    8 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ето с такива щуротии се занимава ес. Ама луд е, който им плаща масрафа.