IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпият Fiat в историята е обявен за продажба

Произведени през 1953 година е оценен на 2 млн долара

В САЩ, аукционната къща RM Sotheby's продава на търг един изключителен автомобил. Става дума за купе Fiat 8V от 1953 година. Организаторите на търга планират да получат от 1.8 до 2.3 милиона долара за колата - колкото за пет чисто нови Ferrari-та 12Cilindri.


Fiat 8V


Информация за най-скъпия Fiat в историята се появи на сайта на аукционната къща. Fiat 8V е доста нестандартен модел на италианската марка, която, както е известно, залага на масовите бюджетни автомобили. От този модел са направени само 114 такива коли.

Всички те са ръчно изработени по индивидуални поръчки и поради тази причина спортните автомобили Fiat 8V имат различни каросерии. Конкретно този автомобил е с дизайн от студиото Ghia. Произведени са само 14 такива купета (те са наречени Ghia Supersonic).


Fiat 8V


И сега това е най-скъпият модел на Fiat. Външният вид на Fiat 8V Ghia Supersonic е издържан в стил арт деко. Колата има дълъг капак, релефни странични стени и извита линия на покрива. Салонът е декориран с кожа и дърво.


Fiat 8V


Под предния капак на най-скъпия Fiat е монтиран компактен двулитров V8 двигател с мощност 135 к.с. Максималната скорост на автомобила е 200 км/ч. Този Fiat 8V Ghia Supersonic е направен по поръчка на американския автомобилен дизайнер Андре Лоу.


Fiat 8V


Колата е била в семейството му до 1991 година, когато колата е продадена и новият собственик я реставрира основно. След това спортният автомобил многократно печели награди на различни изложения за ретро автомобили.


0 от 500