IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW тества революционен електромотор

Съвместната разработка с DeepDrive използва двойна роторна технология

Германският производител BMW и компанията DeepDrive се обединиха, за да тестват нов електрически мотор, включващ технология с двоен ротор. Тази стъпка проправя пътя за създаването на мощни и свръхефективни електрически превозни средства, казват представители на BMW.


BMW


Компаниите не разкриха всички подробности, но отбелязаха, че пътните тестове следват успешен пилотен проект, който показа обещаващи резултати. Като част от тази инициатива различни версии на новото задвижване ще бъдат монтирани в моделите на BMW Group.

Производителят не разкри технически спецификации, но все пак обясни, че DeepDrive технологията ефективно комбинира два електрически мотора в едно устройство, създавайки изключително компактно и енергийно ефективно задвижване с висока плътност на въртящия момент. При конвенционален електродвигател статорът движи вътрешния или външния ротор, докато статорът DeepDrive задвижва и двата ротора едновременно.

От BMW също отбелязват, че компактният и лек дизайн на агрегата позволява използването на система за задвижване на колелата, където всяко колело има собствен електрически мотор. Технологията може да се приложи и към традиционна централизирана задвижваща система, при която централен двигател задвижва автомобила.

BMW не крие амбициите си, като твърди, че двигателите в колелата ще изискват по-малко пространство, ще бъдат по-енергийно ефективни, по-леки и по-евтини, което ги прави привлекателна опция за широка гама от модели автомобили и потенциално много мащабируеми.


0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Тротинетка,кога ще започнат да ни връщат парите за отрицателната цена на електроенергията???
  • #5
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Не прогноза ( преди 1 месец )
    Реалността. Цена на борсата по обяд 17 стотинки, вечерта 1,70 лв. Разлика 1,50лв/kWhАко една батерия има само 1000 цикъла, Това са 1500лв за всеки 1kWh капацитет. Примерно 80kWh батерия за 1000 цикъла ще спечели/ спести 120 000 лв. За този потенциал говоря от години и както виждаш, прогнозите се сбъднаха, а Ти си толкова функционална неграмотен, че не се усещаш че съм бил прав и подкрепяш моята гледна точка. Хората с батерии ще ползват евтин ток и ще ти го продават скъпо, а ти се радвай!
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 1 месец )
    Като функционално неграмотен, няма как да разбереш какво точно представлява тези числа затова ще ти дам практически примери за онагледяване. Ако пуснеш 3 климатика у вас като се прибереш от работа и всеки харчи по един киловат, за 2 часа ще изхарчат 7лв докато поохладят стените и започнеш да се чувстваш комфортно. Ако си малко по-грамотен, ще ги включиш на обяд, когато цената на борсата е 10 пъти по-евтина и за два часа ще изхарчат около 1,50лв и ще е хладно като се прибереш.
  • #3
    1 rate up comment 5 rate down comment
    УжасТ и безумие ( преди 1 месец )
    Да, Бил съм оптимист с левче за киловатчас. Реалността е доста по-гадна кy4ка, отколкото си мислех. 100 пъти ви казвам "да внимавате какво си пожелавате защото може да се случи. Отвори ли сайта на ibex? Видя ли цената довечера? 1,70лв без ДДС за киловатчас! Понеже освен функционално си и математически неграмотен и се радваш на нещастията, това означава над 2 лв за киловатчас още на борсата за киловатчас без такси за пренос, разпределение и комисион за търговеца. Много ли се радваш?
  • #2
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Ти ако слушаш електрическата латерна. Откога го чакам да каже,къде да си декларирам банковата сметка,да ми превеждат там парите за отрицателната цена на електроенергията,но не казва.
  • #1
    13 rate up comment 8 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Рекордна цена на електроенергията за днес четвъртък 467 лв/МВтч на борсата.Да припомня "прогнозите" на електричко теоретичко,отрицателни цени щом пекне слънцето.