IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

5 шофьорски навика, които са не по-малко опасни от алкохола

Сред тях са използване на телефон, а също и неща, които не са забранени от правилника

Изследователи от Лабораторията за транспортни изследвания (TRL) в Уокингам (Великобритания) измериха времето за реакция на шофьорите и оцениха способността им да шофират при различни разсейвания. Оказа се, че алкохолът и разговорите по телефона далеч не са най-опасни за водача и останалите участници в движението.


шофиране телефон


Британският TRL е един от водещите световни центрове за изследване на транспортната безопасност. Неговите експерти имат на разположение високотехнологичен симулатор, като това е обикновена Honda Civic, заобиколена от всички страни от екрани, върху които се проектира „пейзаж“ на пътища и трафик. В същото време данните за скоростта, спирането, позицията на пътя и движенията на очите на водача влизат в единна база данни, обработват се и внимателно се анализират.

Учените са провели серия от тестове, за да определят как различни видове разсейване, включително тези, които все още не са забранени от закона, влияят върху качеството на шофиране. Измерванията са проведени в три области - скорост на реакция, способност за поддържане на постоянна дистанция от автомобила отпред и способност за плавно влизане в завой.

Първо са направени контролни измервания, като водачът внимателно наблюдава пътя и не се разсейва от нищо. След това започват да се тестват различни ситуации. Говоренето по мобилен телефон с hahds free намалява времето за реакция с 16%, способността за поддържане на дистанция с 10%, а плавността на завиване се влошава с 20%.


шофиране телефон


Тестовете показват, че ако говорите по телефона, докато го държите в ръцете си или притискате ухо към рамото си, скоростта на реакция се влошава с 14% (малко по-малко в сравнение с hands free), но способността за поддържане на разстояние незабавно пада с 24%, а справянето със завоите става 1,5 пъти по-трудно (-47%). Изпращането на SMS влошава времето за реакция с 25%, поддържането на дистанция с 40% и завиването с 85%. Ето защо в повечето страни шофьорите се глобяват само за това, че държат телефон в ръцете си.

Яденето, пиенето и пушенето по време на шофиране не са забранени, но те също оказват сериозно влияние върху шофьорските умения. Скоростта на реакция намалява с 19% (по-лошо от разговора по телефона), поддържането на дистанция - с 27%, завоите - с 37%.

В Англия е установено едно от най-високите допустими нива на алкохол в кръвта на шофьор в света - 0,5 промила. Измерванията показват, че това състояние на леко опиянение има малък ефект върху скоростта на реакция (-8%), но има значителен ефект върху поддържането на дистанция (19%), а ситуацията е още по-лоша при завиване - 74%.


0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    първото нещо когато влизате в автомобила телефона в самолетен режим и не се вълнуваш от това че имаш неприети позвънявания
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Проблемът с телефоните може да се разреши много лесно, но тогава няма да има пари от глоби, от глоксове за точки, за отнети книжки...
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    До 1 ( преди 3 седмици )
    Може да се ровиш, но телефонът трябва да не е в ръцете ти и екранът да се възпроизвежда на по-голям и неподвижен монитор, към който не отклоняваш много погледа си. Пак не е безопасно, но има голяма разлика, осебено ако го правиш само за неща, които подпомагат шофирането...
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    да се ровиш в менюта и подменюта в три монитора не е забранено но в телефона тц