IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отпада ли висенето на опашка в КАТ?

Депутати предложиха премахване на скъпите стикери по стъклата, и автоматични глоби за коли без ГТП

Изцяло електронна регистрация на автомобилите и отпадане на скъпите и безсмислени стикери по застраховка "Гражданска отговорност" и за технически преглед: това са две от най-интересните точки в пакета промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутата Божидар Божанов от ПП-ДБ и негови колеги.
  
   
стикер, гражданска отговорност, технически преглед
  
      
Електронната регистрация, която отдавна вече е факт в повечето държави в Европейския съюз, ще сложи точка както на пословичните опашки в някои центрове на "Пътна полиция" (бившия КАТ), така и на подозренията за корупционни практики при регистрацията.

Божанов отдавна води борба и срещу скъпите стикери, които шофьорите са принудени да купуват при сключване на полица "Гражданска отговорност" и да лепят на предното стъкло на автомобила си. Срещу стикерите многократно са се изказвали и от асоциацията на застрахователите в България. Въпреки това обаче практиката бе опазена в предишните парламенти. Същото важи и за стикера при преминат технически преглед - той е напълно безсмислен, откакто пътните полицаи имат електронни устройства с постоянна връзка с базата данни на МВР.

Друго любопитно предложение от внесените поправки е нарушения като движение без преминат годишен технически преглед да се отчитат с камери и системите за видеонаблюдение, и фишът за глоба да се издава автоматично по електронен път. Според вносителите това ще намали административната тежест и ще подобри контрола.
  
    

 

0 от 500
  • #8
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    КАТ изобщо не му е работата да регистрира автомобили, крайно време е това да се промени.
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    държавата е представителна извадка на хората които живеят в нея прости сте затова се разбирате
  • #6
    20 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Колко време се губи в кат не е истина.
  • #5
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    герб изхабиха на българина десетки години потенциално развитие, Томислав Дончев изхарчи няколко милярда за електронно правителство Рандъм бот тук плюе по ПП/ДБ, които за краткото си време успяха да постигнат далеч повече по темата от цитираните по-горе
  • #4
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Кога е гласувано това на коя дата и колко депутати от кои партии по разбивки са или против, май ти се стъжни но иначе да вярвайте те щом обещават ще стане!
  • #3
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Мемфис ( преди 2 седмици )
    Не ПП- дб, а на мутрата копоите винаги гласуваха против!
  • #2
    10 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Колко години стана само обещания, на другите избори сте чао пепедебейци измамни!
  • #1
    6 rate up comment 20 rate down comment
    Глупости без край... ( преди 2 седмици )
    Само простотии от властите в т.н.ни "държава", а целта е не да облекчат населението, а да го стрижат с още по- голям успех и без никакъв шанс то да се защити по какъвто и да е начин!