IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шпионират ли наистина колите своите шофьори?

Все повече GPS тракери се откриват в автомобилите (ВИДЕО)

Механиците в автомобилните сервизи откриват всякакви странни неща в колите на клиентите. Хората оставят всичко - от огнестрелни оръжия и наркотици до материали за възрастни и всичко друго, за което се сетите. През последните години механици и собственици на автомобили започнаха да откриват нещо, за което почти никой досега не знаеше - GPS тракери.


тракери


Тези устройства се предлагат в различни форми. Някои работят на батерии, други са включени в електрическата система на автомобила, а някои са толкова малки, че са почти невъзможни за намиране. По-интересно обаче е какво правят те в превозните средства.

Първо, сегашната ситуация не е същата като тази с Apple Airtag, с която собственици на автомобили се сблъскаха преди няколко години. Тогава тези устройства бяха поставени с цел проследявани и евентуална кражба.И Apple, и Android имат решение на този проблем - ако който и да е тип телефон открие Airtag, който е поставен в колата, той известява собственика за това.


тракери


Факт е, че това невинаги ще помогне да определите местоположението на тракера, но поне ще знаете, че има такъв в превозното средство. Тракерите, за които сега става дума, са такива, които телефонът не може да улови.

Оказва се, че дилърите ги използват редовно, за да проследяват автомобили, които са взети на лизинг или на креди. Идеята в случая е, че така колата ще бъде върната по-лесно, ако купувачът не плати. Разбира се, няма начин да сте сигурни, че търговецът използва проследяващото устройство етично или че данните за проследяване са защитени. На всичкото отгоре собствениците са намерили тракерите, дори след като са платили колата напълно (такъв е случаят с героя във видеото).



Тракерите се използват не само от дилърите, а и от хора, които имат нечестиви намерения спрямо собственика на автомобила. В случая това са устройства, захранвани с батерии. Те работят до няколко седмици, като това е напълно достатъчно за този, който е поставил тракера, да постигне целта си, каквато и да е тя.

Най-често тракерите се поставят на OBDII порт, с какъвто са оборудвани по-новите автомобили. И там те се откриват най-лесно. Проблемът е, че устройствата са с много малки размери и могат да се поберат почти навсякъде. Експерти съветват тези, които смятат, че някой може да ги следи с такъв тракер, да проверят както долната част на превозното средство, така и багажника и под капака.


0 от 500