IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

146 милиона долара глоба за GM заради замърсяващи автомобили

Някои модели на концерна отделят с 10% повече CO2 от заявеното

Американският концерн GM ще трябва да плати повече от 145,8 милиона долара неустойки за продажбата на приблизително 5,9 милиона превозни средства в САЩ, които не отговарят на правилата за емисиите.


Chevrolet


Оказва се, че между моделните години 2012 и 2018 GM е продал приблизително 4,6 милиона пълноразмерни пикапи и SUV, както и 1,3 милиона средни SUV, за които Агенцията за опазване на околната среда (EPA) твърди, че са отделяли над 10% повече CO2 от обявеното от производителя.

В допълнение към плащането на повече от 145,8 милиона долара неустойки, GM доброволно се отказва от около 50 милиона тона кредити за замърсяване с въглероден диоксид, които закупи преди приблизително десетилетие за 100 милиона долара. New York Times отбелязва, че тъй като пазарната стойност на тези кредити варира, сега тя е около 4,6 млрд долара.

GM не признава никакви неправомерни действия и твърди, че всички негови превозни средства отговарят на разпоредбите за сертифициране на замърсяването и пробега. Според говорителя на GM - Бил Гротц, проблемът произтича от промяна на процедурата за тестване на EPA през 2016 г.

Засегнатите автомобили на GM са оборудвани с 2,4-литрови, 5,3-литрови, 6,2-литрови и 4,3-литрови двигатели и включват модели като Chevrolet Equinox, Chevrolet Silverado, GMC Sierra, Cadillac Escalade и GMC Yukon.

Това не е първият път, в който GM трябва да плаща солидни глоби. Миналата година концернът плати 128,2 милиона долара глоби за неспазване на изискванията за иконовия на гориво за 2016 и 2017 г.


0 от 500