IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полицаи спряха безпилотна кола в насрещното, но няма кого да глобят

Служител на реда попадна в куриозна ситуация след нарушение на роботакси на Waymo (ВИДЕО)

Заплахата от глоба или отнемане на книжката са сред най-големите кошмари за всеки шофьори. Какво обаче се случва, когато полицаи забележат нарушение на правилника, но няма кого да накажат за него? Именно в такава ситуация се оказа служител на реда, който спря роботакси Waymo във Финикс (Аризона).


Waymo полиция


Според информациите автономния Jaguar I-Pace е била видяна да се движи в насрещната лента - нарушение, за което всеки шофьор ще получи сурово наказание. Кадри от камера, закачена на тялото на полицая, показват как той излиза от колата си и се доближава до Jaguar-а, за да установи, че зад волана няма никой.

Любопитното е, че стъклото на автономния автомобил се спуска, за да може служителят на реда да говори с оператор за поддръжка на водача на Waymo чрез бордовата телекомуникационна система на автомобила. Ченгето му обяснява, че колата е навлязла в насрещната лента на движение, а служителят отговаря, че ще направи проверка в компютърната си система.



Няма кадри от самото нарушение, но полицаят обяснява на любопитен минувач, че колата на Waymo се е движила в зона на строителен обект, когато е преминала през кръстовище и е извършила нарушението. Служителят на реда е видял случилото се и е потеглил със своята кола, за да спре нарушителя.

Според полицейските протоколи, спирането и проверката са приключили без предприемане на допълнителни действия, като полицаят не може да издаде документ за нарушение на правилника.



От Waymo първоначално отказаха да коментират инцидента, но по-късно обявиха, че техният автомобил се е натъкнал на „непоследователни строителни знаци“ и „е бил блокиран да се върне обратно в правилна лента” за около 30 секунди.

Местното издание AZC обаче пусна и друго видео (второто в материала), на което се вижда как I-Pace се движи криволичейки по пътя, сякаш е управляван от пиян шофьор. А това е доказателство, че технологията за автономно движение все още не е нужното ниво, за да гарантира безопасността на всички участници в движението.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster=idiot ( преди 2 дни )
    Не е верно.Статистически е доказано, че автономните електромобили са пъти по безопасни.
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Уеймо са напълно безпомощни, когато излязат извън предварително картографиран терен и най-често това се случва, когато започнат строителни работи на път. Съответното място е картографирано миналата седмица, но днес вече се извършва ремонт и колата е безпомощна. Да не говорим, че тази кола с всичките сензори, радари и лидари струва над 100к долара, а и компанията плаща заплата на оператор, който може да се намеси и да поеме управлението. За това тази компания е на загуба от дейността си
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 2 дни )
    Никой не би искал да бъде пътник в тази кола...