IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автономните таксита ще се дезинфекцират сами

Tesla патентова система за автоматична самопочистване на автомобилите

Tesla подаде заявка за патент за автоматизирана система за дезинфекция за бъдещите си самоуправляващи се електрически автомобили, които ще работят като таксита. Известно е, че Tesla планира да пусне автоматизираната услуга за автономни таксита чак след като реши проблема с шофирането с автопилот.


Tesla


Според подаването, новият патент компанията възнамерява да автоматизира поне част от дезинфекцията на самоуправляващите се автомобили. Патентът се казва „Контрол на условията на околната среда в затворени помещения.

Патентът отбелязва, че споделените пространства имат предимства по отношение на цената, ефективността и екологичността. Например, автомобил, който превозва няколко души през целия ден, осигурява по-ниски транспортни разходи и по-малко отрицателно въздействие върху околната среда, отколкото автомобил, който се използва само от един човек за лични пътувания.


Tesla патент


Споделените пространства обаче допринасят за непрякото предаване на инфекциозни болести чрез замърсен въздух или повърхности. Съвременните методи за дезинфекция на общите части, като ръчно забърсване на контактните повърхности с дезинфекционни кърпички, могат да отнемат време, трудоемки са и в същото време водят до незадоволителни санитарни условия. Освен това такива ръчни действия могат да бъдат трудни за проверка.

В патента Tesla обяснява, че използва различни сензори за проследяване, които могат да включват сензор за изображение, акустичен сензор, термичен сензор, сензор за налягане, капацитивен сензор, радиочестотен сензор или сензор за качество на околната среда вътре превозното средство. Що се отнася до действителната процедура за дезинфекция, Tesla споменава потенциалното използване на ултравиолетова светлина и отоплителна система за дезинфекция.


0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    до 1 ( преди 2 дни )
    Нямам никакви съмнения, че Мъск е *** и не знае какво прави, а ти си умен и още от утре можеш да станеш изпълнителен директор на Тесла!
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Вътре ще миришe на урина, абсолютно сигурно е с тези таксита ще е е скъпо, бавно и абсолютно трябва да се забранят ако ще возят само 2 души, по-добре с градския транспорт. Поредната глупост от която няма нужда, но големите корпорации ще се избият кой да ти я предложи, понеже за тях ще е супер далаверата!