IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz 240 D е новият кандидат-рекордьор за най-голям пробег

Постиженията на друг модел от марката, както и на легендарно Volvo P1800, са под заплаха

Колко време издържа един автомобил? Тези, които карат коли на лизинг, обикновено казан - около 3 години и 50 000 км. За други превозното средство трябва да издържи поне 10 и повече години. Има обаче и машини, които изкарват милиони километри.


Mercedes-Benz милион км


Повечето от тях са таксита, предимно Mercedes-и. За един такъм автомобил съобщава испанското издание Tenerife News от Гран Канария. Според информацията това е Mercedes 240 D от серията W 123 в доста рядката удължена версия. Дългата 5,35 метра лимузина работи като такси на острова от 1988 г. В нея се побират до седем души плюс шофьора, а задвижването става с дизелов мотор и 5-степенна механична скоростна кутия.

Собственик на рекордьора е някой си Доминго, станал известен като „Домингито“ на Канарските острови. Според Tenerife News удълженият 240 D се кара на три смени по 8 часа, което прави по около 700 км на ден. Така колана вече е навъртяла седем милиона километра.

Някои неща по колата обаче вече не са оригинални. Самият автомобил изисква по 52 смени на маслото на година, тъй като навърта по 5000 км на седмица. Двигателят се тества специално на всеки един милион км, като сега под капака се намира вторият агрегат. При нужда такси-компанията има готовност за нова смяна.

Доминго остави таксито и компанията на сина си. През 2008 г. един от шофьорите излиза с идеята за пълно възстановяване на 240 D и превръщането му във флагман на компанията. Новият шеф се доверява на неговия опит като механик и го оставя да го направи.

По това време колата има 3,8 милиона километра. Оттогава пробегът се е увеличил почти двойно. Докато компанията полага усилия да запази възможно най-много оригинални части, седалката на водача и воланът са сменени, а останалите седалки са претапицирани. Има и някои усилвания по каросерията, за да се гарантира, че няма да настъпят счупвания от умора въпреки постоянното натоварване. И монтираните в момента спирачки също са взети от по-модерен Mercedes.

Сега той Mercedes W 123 трябва да счупи още повече рекорди по пробег с някои резервни части от наследника W 124. А такси-компанията обещава голямо празненство, когато колата премине границата от 10 млн км.

В музея на Mercedes в Щутгарт има още един километричен милионер. И той също е 240 D, но в нормална версия. Някога е принадлежал на гръцкия таксиметров шофьор Грегориос Сахинидис, като има пробег от 4,6 млн километра. През годините 200 D (55 к.с.) се превърна в 240 D (65 к.с., шасито и купето бяха идентични), като двигателят е сменян два пъти, а общият брой на основните ремонти е 11. Като прощален подарък Mercedes подарява на гърка чисто нов C 200 CDI през 2004 г.

Ърв Гордън, който почина през 2018 г., и неговото Volvo P1800 пък все още да в Книгата на рекордите на Гинес за автомобил с най-голям пробег. Към момента на смъртта на собственика си шведският автомобил е навъртял 5,2 млн км.


0 от 500