IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тoyota разработва технология за „вечни“ батерии

Японците откриха начин да възстановят капацитета чрез инжекции

Изследователският екип на Toyota е постигнал сериозен напредък в технологията за литиево-йонни батерии, която потенциално може да промени дълголетието и устойчивостта им в електрически превозни средства. Учени от Централната изследователска лаборатория на Toyota са разработили метод за възстановяване на капацитета на повредени литиево-йонни батерии, като по този начин намаляват необходимостта от редовна смяна на батерията.


батерии


Тази нова техника включва инжектиране на специално формулиран химически разтвор в използвана батерия. Разтворът задейства реакция, която увеличава количеството заредени частици като литиеви йони и електрони, ефективно възстановявайки капацитета на батерията. Този процес може да възстанови до 80% от първоначалния капацитет на батерията, което й позволява да издържи до 100 цикъла на зареждане-разреждане, като същевременно запазва своята производителност.

Ефективността на този метод за възстановяване не зависи от размера на батерията, което го прави подходящ за различни приложения, включително електрически превозни средства. Това обаче не се отнася за батерии със структурни повреди.

Учените от Toyota подчертават необходимостта от продължаващи изследвания в тази област, за да се гарантира, че технологията е достатъчно надеждна. Необходими са допълнителни тестове, за да се потвърди напълно процеса и да се елиминират възможните странични ефекти.


батерии


Заедно с тази пионерска разработка, Toyota напредва в своята пътна карта за технологиите за батерии. През 2023 г. компанията разкри стратегически план, насочен към пускане на твърдотелни батерии до края на десетилетието. Очаква се тези батерии да осигурят пробег от около 1000 километра, а времето за бързо зареждане от 10 до 80% ще бъде само 10 минути.

До пристигането на твърдотелни батерии Toyota планира да пусне и други усъвършенствани технология. До 2026 г. компанията има за цел да представи „мокри“ клетъчни батерии, които ще осигурят над 800 км пробег, 20 минути време за зареждане и 20% намаление на разходите в сравнение с батериите на първия електромобил на марката - bZ4X. През 2026-2027 г. Toyota ще представи LFP батерии с биполярна структура, които ще осигурят пробег от 600 км, време за зареждане от 30 минути и 40% намаление на разходите.

По-нататъшни иновации се очакват през 2027-2028 г. с пускането на „High-Performance" батерии, които ще осигурят пробег от 1000 км, време за зареждане от 20 минути и 10% намаление на разходите. Едновременно с това ще бъдат пуснати и твърдотелни батерии, но първоначално в ограничени количества, а до 2030 г. се очаква да бъдат произведени 10 000 автомобила, оборудвани с тези батерии.


0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 ден )
    Абе тесльо-тротинетка, това да не са ти самоделките-еднодневки на Тесла, ха-ха-ха-ха!
  • #11
    9 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Никой от въодушевените тойоткаджийчита не се замисля за най-важното: цената. Никой вече не ремонтира перални, телевизори и - като пример от автомобилостроенето - цели агрегати, защото е твърде скъпо. Искам тойоткаджийчетата да си представят как някой вади батерийките 1 по 1 от пожарозадържащата пяна, с която са плътно покрити, с една спринцовка вкарва някаква течност, след което някак си запечатва дупката, почиства внимателно батерията и я подава за ново вграждане в пакета.
  • #10
    6 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Проблем при тесла е качеството на изработка, защото като горди американци все шитня правят.
  • #9
    13 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Тритонетка, пак си пребозил с безумна пропаганда. Има десетки Тесли със сменени батерии неизкарали дори гаранцията, питай гугъл. Тойота не знам да имат сменени батерии засега. А който иска да кара по 1000 км, да взема хибрид, няма какво да се мъчи с електрощайга.
  • #8
    9 rate up comment 8 rate down comment
    До 7 ( преди 1 ден )
    Проблем имат батериите на Toyota, които още от чисто нови не можеха да се зареждат при отрицателни температури и се наложи да измислят несъществуваща повреда с колелата, за да не лъсне истината, докато намерят решение. Имаше проблем и с бързото зареждане. Един и същ маршрут от 1000 километра с Тесла се изминаваше за 9 часа, а с Toyota 14,5 часа. Дали проблемът е в технологията на батериите или в опита на автомобилните компании с тях? Tesla още през 2012 научи уроци, които Toyota учи днес.
  • #7
    8 rate up comment 8 rate down comment
    До 7 ( преди 1 ден )
    Онази Тесла беше от първите произведени 2012 година с батерии panasonic проектирани за лаптопи. Въпреки това с тях един от собствениците измина 500 хиляди километра, преди да се наложи да ремонтира батерията. По време на ремонта му бяха дали оборот на батерия с която измина 100 000 км. След като му върнаха ремонтираната батерия изкара с нея 1 милион километра , общо 1,6 милиона километра. При Тесла модел 3 няма такива проблеми. След 700 000км зареждани само на 250 kW, деградацията е 20%.
  • #6
    11 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Живота на батериите е сред най-големите проблеми на електромобилите. А Теслите на 8 години собствениците ги взривяват по ютюб, за да могат поне частично да си върнат парите набурани в тези безполезни еднодневки с живот на батериите едва покриващ гаранцията.
  • #5
    11 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    "Toyota са разработили метод за възстановяване на капацитета на повредени литиево-йонни батерии, като по този начин намаляват необходимостта от редовна смяна на батерията." Ето това е фирма която мисли за клиентите, за да не се налага като останалите да извършват редовни смени на батериите като например онзи собственик на Тесла който само след 700 хиляди километра на бързо зареждане с 250 kW, е изгубил 20% от капацитета и РЕДОВНО трябва да я сменя на ВСЕКИ МИЛИОН километра.
  • #4
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Светия граал ( преди 1 ден )
    Toyota търси светия граал на батериите - батерии за които собствениците ще трябва да ходят на всеки 100 цикъла зареждане за инжекция срещу 1000 - 2000 долара в официалния сервиз на Toyota, за да им върнат 80% от капацитета. Само така могат да се запазят работните места в сервизите и печалбите от след продажбено обслужване на които разчита Toyota за рекордните си годишни печалби.
  • #3
    13 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Тойота разваботваше твърдотелни батерии, хилядници, милионници, а сега и вечни. Въпросът е, кога ще започне да разработва реални батерии, а не неясни обещания?