IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандалът с Toyota отложи пускането на модел на Lexus

Производството на първата партида GX550 е спряно

Скандалът със сертифицирането на модели на Toyota Motor е на път да нанесе сериозни щети и на дъщерната компанията Lexus. Според информация на един от най-популярните вестници в Япония - Nikkei, компанията ще забави производството и пускането на пазара на големия SUV - Lexus GX550.


Lexus GX550


В Toyota планираха да пуснат пилотна серия от 100 бройки, които вече са продадени на клиентите. Вече беше установено, че големият SUV на Lexus не е сред моделите, замесени в измамата, са открити нередности около документите, нужни за пускане в масово производство. Затова и издаването на сертификата е отложено.

Спирането на придобиването на сертификати, производството и пускането на пазара на Toyota Crown Estate също беше отложено. Този модел също се очаква с огромен интерес от потребителите, като няма яснота кога той ще бъде качен на конвейера.

Що се касае до GX, беше обявено, че SUV-моделът бъде пуснат в Япония тази есен. Дилърите на марката бяха информирани, че производството е планирано да започне през юли и те започнаха да приемат поръчки за автомобила.

В същото време обяви изтегляне на 145 254 превозни средства в САЩ заради дефектни странични въздушни възглавници тип завеса, съобщи Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA). В случай на инцидент страничните въздушни възглавници тип завеса предпазват пътниците от изхвърляне от автомобила. Въпреки това, при някои модели на Toyota тази въздушна възглавница може да не се задейства правилно частично да се отвори извън отворен прозореца.

Според информация на Reuters, изтеглянето засяга определени модели от 2024 г. като Toyota Grand Highlander, Grand Highlander Hybrid, както и Lexus TX350, TX500 Hybrid и TX550 Hybrid+. NHTSA каза, че решението на проблема е в процес на разработване. Собствениците на засегнатите превозни средства трябва да изчакат допълнителни инструкции от производителя.


0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Японците буксуват не ( преди 3 месеца )
    Тойота все още имат хубави модели особено джиповете и пикапите са на ниво. Повече ми е жал за Хонда като гледам как си осакатиха колите. Вече предлагат единствено хибриди оборудвани с eCVT трансмисия и дизайна много грозен. А навремето какви елегантни бегачки имаха.......и все ръчки. Другата готина японска марка беше Мицубиши. Уникални коли правеха. Те пък въобще се отказаха и напуснаха Европа и САЩ. Сега гледам че са пуснали един нов пикап но са за пазарите в Азия и Австралия.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    беенвист ( преди 3 месеца )
    Чакам да излезе чемда сменя такомата с таковамили със секвоя трд про
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 3 месеца )
    На общия фон може да поддържат по-високо качество, но ако сравниш качеството на днешна toyota с качеството на toyota преди 10 години, положението е плачевно. Автомобилите станаха по-сложни, по не надежни и по-скъпи както при toyota така и при останалите.
  • #4
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Тойотаджия ( преди 3 месеца )
    Какви са качеството и надеждността на новите модели ще стане ясно след 10 години. Но и преди 10 години много хора пишеха че качеството и надеждността на Тойота падали, но те все пак си остават най-добрите в това отношение.
  • #3
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Тойотаджия ( преди 3 месеца )
    До 1: Въпреки проблемите, не виждам да има реални доказателства че качеството и надеждността на Тойота/Лексус се влошават. А последните "разкрития" идват именно от Япония. Цените растат, но това е заради инфлацията резултат от безразборното печатане на пари.
  • #2
    5 rate up comment 8 rate down comment
    До 1 ( преди 3 месеца )
    Ами научиха се от братята кравари, за които само кеша има значение
  • #1
    9 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    До скоро хората купуваха toyota, защото японците имат репутацията на честен народ, който не търпи измами и манипулации и е способен да си направи сепуко, ако изгуби частта си. Произвеждаха евтини и надеждни качествени автомобили. Последните години изгубиха всичко това, а което е по-лошо, продължават да губят всичко това със все по-бързи темпове без изгледи за възвръщане на репутацията. Жалко! Бяха ми един от любимите производители.