IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus ще пусне суперкола на базата на състезателна Toyota

Бъдещият модел ще се казва LFR, ще тежи 1300 кг и ще развива 600 к.с.

Японският производител Lexus е готов да пусне нова суперкола с V8 двигател, която ще бъде духовен наследник на легендарния LFA и ще се конкурира с Aston Martin Vantage и Mercedes-AMG GT.


Toyota GT3 GR


В основата на модела ще бъде концептуалният GT3 GR (на снимката) на компанията-майка Toyota, показан през 2022 г. Той вече се превърна в спортен прототип, който се тества усилено от подразделението Gazoo Racing и ще участва в световните серии за издръжливост, в това число и „24 часа на Льо Ман“ през 2026 г.

Новите правила на Световната федерация по автомобилизъм (FIA) за хомологация предвиждат всеки състезателен автомобил от клас GT3 да споделя основната конструкция на каросерията си с „пътническа“ кола. Затова и омекотената версия на Toyota GT3 GR трябва да се появи на пазара до 2 години.

Новият модел обаче ще носи емблемата на Lexus, а не на Toyota, в съответствие с историята на премиум-марката за спортни модели с големи двигатели, включително LFA, LC 500 и RC F. Под капака на автомобила, който ще получи името LFR, ще бъде поставен V8 двигател с две турбини, като той ще получи хибридна помощ.


Lexus


Засега спецификациите на състезателните коли все още не са обявени, но разпоредбите на GT3 са сравнително гъвкави, като колите произвеждат приблизително 500-600 к.с. и тежат не повече от 1300 кг. Aston Martin, BMW, Ferrari, Ford, Lamborghini, Lexus, McLaren, Mercedes-AMG и Porsche в момента продават автомобили GT3 на клиенти.

Компанията-майка Toyota отдавна говори за потенциала на спортните автомобили да се възползват от продължаващото развитие на ДВГ, като инвестира сериозно в разработването на устойчиво гориво и дори си партнира с Yamaha за създаване на 5,0-литров V8, съвместим с водород – който може да се използва в новите спортни коли.


0 от 500