IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus пуска кросоувър с двигателя на GR Corolla

LBX Morizo RR ще развива 300 к.с., но ще се предлага само на избрани пазари

Toyota направи фурор на пазара на със своите GR Yaris и GR Corolla и ще бъде изненадващо, ако техният 1,6-литров мотор не се появи на други автомобили на концерна. Третият модел с мощния 3-цилиндров двигател обаче ще носи логото на Lexus, като това ще бъде серийна версия на представени през януари концептуален кросоувър LBX Morizo RR.


Lexus LBX Morizo RR


Според австралийското издание Drive, пускането в продажба на модела вече е одобрено от ръководството. Това беше потвърдено от главния изпълнителен директор на Lexus Australia - Джон Папас, който каза, че „е много вероятно LBX Morizo RR съвсем скоро да влезе в производство“.

Показаният в началото на година LBX разчита двигателя G16E-GTS, който при GR Corolla развива 300 к.с. За разлика от хот-хеча, който е оборудван с 6-степенна механична скоростна кутия, „горещият“ SUV има осемстепенна автоматична трансмисия с преобразувател на въртящия момент, заимствана от GR Yaris.


Lexus LBX Morizo RR


Австралийското издание допълва, че председателят на Toyota - Акио Тойода, вече е бил чут да казва, че LBX Morizo RR ще бъде пуснат в продажба по-късно през 2024 г. Любопитното е, че именно бившият президент и главен изпълнителен директор на компанията е известен с псевдонима си „Моризо“, когато седи зад волана.

При излизането си на пазара топ-версията на LBX ще има повече от два пъти по-голяма мощност от стандартния модел, който се задоволява със 134 к.с. от своя хибриден 1,5-литров двигател. Тя обаче няма да се предлага на всички пазари по света, като не е ясно още дали ще се появи в Европа.


Lexus LBX Morizo RR


Самият автомобил се разработва в новия център за научноизследователска и развойна дейност в Япония, чийто интериор е проектиран да имитира питлейна на пистата „Нюрбургринг“. Той беше създаден именно заради разработката на бъдещите GR модели на Toyota и на дъщерната компания Lexus.


Още снимки на „горещия“ SUV на Lexus - вижте в галерията:


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Razbirach ( преди 3 месеца )
    Също толкова Гадно като при германците. Даваш повече пари за уж премиум марка - Ауди, а получаваш народен автомобил vw.
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    expert ( преди 3 месеца )
    Това е гадното при японците, даваш повече пари за уж премиум марка, а се оказва с платформа и двигател от бюджетна марка.
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Това е единствения пошъл Лексус от марката Лексус, защото всъщност е Тойота Ярис,а и като дизайн няма нищо общо с дизайна на Лексус.