IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крадец отмъкна Maybach и Rolls-Royce, след като измами транспортна компания

Заподозреният е хакнал компютърна система и е променил адреса за доставка

Търговците често се нуждаят автомобилите им да бъдат преместени от точка А до точка Б. За да изпълнят тази задача, те често използват външни компании за доставка. Една от тях е от Флорида, като стана жертва на хакер, който я е накарал да му докара две екзотични коли. Престъпникът все още бяга от полицията, като се подиграва на жертвите.


Rolls-Royce Cullinan vs Mercedes-Maybach EQS SUV


В първия случай хакерът откраднал Mercedes Benz GLS600 Maybach от 2024 г. на стойност около 200 000 долара. Той е успял да проникне в системата на Dealer’s Choice Auto Transport, където може да види графици за доставка, информация за връзка с водача и др. Той очевидно е успял да промени мястото на доставка в системата.

Престъпникът всъщност е хакнал портала на шофьора и е знаел какви превозни средства се транспортират, знаел е какво се случва. Крадецът се е свързал с шофьора, действайки така, сякаш той е получател на автомобила и му каза къде да го закара“, обясни Стив Ярив, изпълнителен директор на транспортната компания.

След това хакерът набелязва Rolls-Royce Cullinan, оценен на около 400 000 долара. В този случай той изпраща съобщение на шофьора за доставка, за да промени адреса за доставка. Шофьорът потвърждава адреса и закарва скъпия всъдеход.

Сега крадецът се подиграва на жертвите си, като им изпраща съобщения като „Благодаря за безплатния Maybach“ и „Нали се досещате, че колата вече е в Дубай или Европа". Той дори ги уведомява, че е премахнал GPS-тракера от колата.

Полицията обаче има следа, тъй като при доставката на Maybach-а шофьорът на камиона е успял да снима човека, който взима автомобила. Не е ясно зали това е истинският крадец, но разследването продължава. Има и награда от 20 000 долара за връщане на всяка кола.


0 от 500