fallback

Шофьорите не искат кола без Apple CarPlay и Android Auto

Три големи марки обаче ги отказват, защото им създават проблеми, а и не правят пари от тях

Apple CarPlay и Android Auto се появиха преди десетилетие, а днес са стандарт в мултимедийните системи на почти всички нови автомобили. Те дублират мобилния телефон на дисплея, интегрирайки приложения като Google Maps или Spotify.    

Накратко, това е разширение в колата на ценния смартфон, с което мнозина не могат да се разделят. Проучване показа нещо повече - една трета от шофьорите не биха купили кола, която няма Android Auto или Apple CarPlay.

Консултантската фирма McKinsey & Co попита 30 000 души от основните автомобилни пазари. За около 30% от анкетираните връзката с Apple CarPlay и Android Auto е решаващ фактор при закупуване на автомобил . Едва ли има разика, ако говорим за водачи на електрически или бензинови коли: съответно 30% и 35%.    

Някои потребители дори биха платили, за да имат тази функционалност в колата си, ако се предлагаше като екстра: 17% в случай на ДВГ модели и 30%  на такива с нулеви емисии. А на въпроса за сценарий, при който тази интеграция с мобилния телефон вече няма да бъде налична в колите, повече от половината отговориха, че тогава ще използват смартфона вместо екрана на автомобила. Много по-малко от тези, които са посочили, че биха използвали мултимедийната система на колата: 35%.

Tesla, Rivian и сега General Motors са марките, които не искат тази свързаност. Което е поразително на фона на горните цифри. Пример за това е General Motors, която ще спре да предлага опциите в новите си автомобили, започвайки с електрическия Chevrolet Blazer. В замяна на това неговата нова информационно-развлекателна система Ultifi ще има интегрирани приложения като Google Maps, Spotify или Audible.

Причините, поради които тези компании, се отказват, са проблемите с връзката или със съвместимостта. Но също така е ключово, че тези приложения ще трябва да се изтеглят чрез абонамент. А с Apple CarPlay или Android Auto марките не правят пари: потребителят използва телефона си, както и собствените си данни.

General Motors се надява, че водачите постепенно ще свикнат с тази система, която не изисква мобилен телефон. Времето ще покаже дали са били прави или не. В крайна сметка всеки има смартфон и плаща скоростта за данни. И не му се дават пари два пъти за едно и също. Освен това потребителите предпочитат това или други приложения за навигация пред GPS-а на автомобила, защото познават неговия интерфейс и разполагат с безплатна актуализирана картография.

Ferrari прави точно обратното: ще премахне навигаторите, тъй като баровците зад волана разчитат изцяло на тези две връзки през телефона. От друга страна, имаме марки, предлагащи  директно Android Automotive: автомобилният софтуер на Google. Той осигурява голяма част от приложенията, налични на телефони. Въпреки че е система Android, тя поддържа CarPlay за свързване на устройства на Apple. Накратко, отлична опция.    

fallback
  • #17
    До 14 ( преди 3 месеца )
    Всичките хубавини на Уазето са налични само ако има кой да ги "цъкне" като минава покрай тях. И да ти кажа, ние дъртите чанти се предвижваме успешно вече десетки години и без тях. Сакън да не падне Интернета, че ще спирате да го чакате да се върне.
  • #16
    Лудория ( преди 3 месеца )
    За музика ползвам радио, защото поне има хубави радиостанции. А инак пак през телефона, когато искам нещо по мой избор или да слушам някой подкаст. Странно ми е, че може човек да се разсейва от музика, за главоболие да, ако е некачествена уредбата, но за разсейване?! Но сме различни хора, така че важно е да се пътува и стига, за където сме тръгнали. Другото няма значение! Така че тези заигравки със софтуера са ми все тая и по-скоро не бих ги ползвал.
  • #15
    Лудория ( преди 3 месеца )
    Аз си ползвам телефона. Те вече ги правят толкова големи, че не виждам нужда от още един екран в самия автомобил. През нощта така или иначе са достатъчно дразнещи и настоящите светлинки, та ми притрябвало още една. Харесвам как на Сааб има копче да изключиш всичко без километража. Красота! Но инак си ползвам на телефона картите, когато не познавам мястото, където отивам. Мисля, че е минало времето да питам разни непознати, за да ме насочат. За Waze приятелите ми са доволни...
  • #14
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Нека по-малко хора да ги позлвати хейтвайте ги да може аз като има задръстване да ви прекарам с помощта на Waze, предупреждава за катастрофи, мъгла, камери, блъснати животни, ремонти вие се блъскайте в тях. 2018 година точно поради това не взех Тойота, технологично изостанали коли които сега изглеждат по същия начин, като Мазда и те, никакъв прогрес!
  • #13
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Не ползвам такива глупости. За навигация си ползвам доказан надежден GPS Garmin който за разлика от скапаните телефони и и приложения никога не губи обхват и никога не те подвежда. Музика в колата не слушам щото ме разсейва докато карам и след 10 минути ме заболява главата. Шарени, светлинки, картинки, иконки и игри също не ме интересуват докато карам.
  • #12
    Мнение ( преди 3 месеца )
    Тия на които им трябват тези глупости не са шофьори, а зомби леваци с два леви крака и ръце!Шофирането им е твърде сложна, а на моменти и непосилна задача за "уменията", които имат!
  • #11
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Удобно е, обаче не е нещо важно. Най-готино беше на Дачия, поне това, което съм чел. Колата с вградена стойка за телефон. Има си апликейшън и хем имаш връзка между колата и телефона, хем си имаш и програмите на телефона. А другите се изтарикатиха - правят тъй дизайна, че да няма къде да сложиш държач за телефон. Аз съм пробвал поне 5 и всичките са пълен ***.
  • #10
    Друг Гост ( преди 3 месеца )
    Според мен, ако искат да наложат свои екосистеми, трябва да ги направят като таблет - да може да се изважда от автомобила. Само така хората ще свикнат с тях и ще ги използват и когато не са в автомобила
  • #9
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Ако колата може да се движи бе него - не го искам.
  • #8
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Android *** (Car Play) е задължително! Другия вариант е да си лепиш стойки за телефони по таблото/предното стъкло което не е много фън шуи. Според мен фирмите тарикати, които искат за цакат клиентите и за навигация в тия времена вместо да предложат Android *** - ще си го получат отзад преждевременно.
fallback
Последни