IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Лесен трик да охладите бързо колата в жегата

Най-голямата грешка е да усилите климатика и да потеглите веднага

Експертите на AIR con разкриха лесен трик за охлаждане на вашия автомобил в нечовешките жеги, обзели голяма част от Европа, начело с България. Той ще ви спести много нерви и пот, когато се качите в колата, напечена от слънцето до нечовешки температури.

 
климатик


Климатик под някаква форма има в автомобилите от 60-те години на миналия век. Но и до ден днешен някои хора не могат да го използват нормално. Как може да извлечете максимално от климатика? Чрез лесен метод за "предварително охлаждане"  преди да потеглите,за бързо понижаване на температурата.

Повечето шофьори ди мислят, че е достатъчно да се качат, да пуснат на макс кламатика и да потеглят. Не, напротив, това всъщност е много неефективно и скъпо. 

Изчисления в Америка показват, че само час престой на слънце при температура на въздуха от 26 градуса може да покачи тази в купето до 50! Това прави предварителното охлаждане задължително. Как да стане? Веднага, след като влезете, спуснете всички прозорци надолу, за да позволите на горещия въздух да излезе навън. След това поставете вентилатора да работи без активиран климатик, за да изтласка стария въздух и да циркулира свеж. Накрая, след като температурата стане поносима, натиснете бутона за климатик и вдигнете прозорците, за да задържите хладината.

Когато температурата падне до желаната, натиснете бутона за рециркулация. Това не само прави колата ви много по-хладна, но и намалява натиска върху климатичната система. Съответно, намалява разхода на гориво, което може да означава големи спестявания в дългосрочен план.

7 съвета на спецовете

1. Предварително охладете колата

2. Използвайте бутона за рециркулация

3. Паркирайте на сянка

4. Почистете и обслужете климатика

5. Охладете въздуха, за да махнете запотяването на предното стъкло

6. Винаги използвайте вентилатора преди климатика

7. Периодично изключвайте рециркулацията при дълги пътувания
 
 

 

 

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Я па Я ( преди 4 дни )
    Натиснете бутона за измиване на предното стъкло!
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 дни )
    Защо да изключваме на дълъг път рециркулацията от време на време?
  • #9
    5 rate up comment 0 rate down comment
    alex ( преди 6 дни )
    Бих казал, че климатроника да се сложи на 18 градуса, когато на вън е 36 и колата е напечена от слънцето е безмислица. Най-напред, след стъклата, когато се вдигнат и се пусне клиематика се започва от някаква по-приемлива температура 24 градуса
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Лудория ( преди 6 дни )
    И аз исках да си слагам климатик, който проветрява, но ми казаха 6 бона на стая... все още не ми е на доходите - Даикин Ururu Sarara
  • #7
    8 rate up comment 2 rate down comment
    wladoal ( преди 6 дни )
    От както ключът на автомобила ми може със задържане на бутона за отключване отваря прозорците ги свалям още с приближаване към нея.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Вин ( преди 6 дни )
    #6 Вярно е, че не съм чувал, въпреки че имам монтирани над десет климатика от различни марки у дома и в други помещения, но това не противоречи на твърдението ми за неграмотността на чукащите минуси по отношение климатизацията на автомобила! Точно с леко отворена клапа поддържам ниска температура в жегите, а в същото време не става задушно!
  • #5
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 дни )
    Вин, явно не си чувал че има и стенни климатици с аспирация. От топ марки до китайски на TCL
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Вин ( преди 1 седмица )
    Учудващо невежество и некомпетентност за да чукаш минуси на неоспорим факт и полезен съвет?! Само за информация на "разбирачите", домашните климатици тип "прозоречен" имаха малка клапа за вкарване на свеж въздух, което е предимство непобедено и до днес от сплит системите!
  • #3
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Викам си таксито, вътре готово хладничко иначе докато успея да проветря и съм стигнал
  • #2
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Аз гледам да проветря в движение с отворени прозорци преди да включа климатик, но трябва да е и преди да се напълни вътре с пушек от другите коли..