IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още един седан стана жертва на SUV и EV

Volvo се сбогува със S60 заради новия си електрически флагман

Шведският производител Volvo обяви, че спира седана си S60, като производството на глобалния модел в завода в Южна Каролина (САЩ) ще спре до 2 седмици. Така компаниата ще се фокусира върху своя електрически флагман EX90. Комбито Volvo V60 ще остане в експлоатация, докато седанът ще продължи да са произвежда в Китай, но само за вътрешния пазар, както и за Австралия.


Volvo S60


Любопитното е, че продажбите на Volvo S60 в САЩ почти се учетвориха в края на май 2024 г., но в абсолютни стойности тиражите на седана винаги са били малки. Дори в най-успешните си години шведската марка не продаде повече от 20 000 бройки от модела, докато конкурентите му BMW 3-Series и Mercedes-Benz C-Class два пъти повече купувачи.

От Volvo не крият, че спирането на S60 е свързано със старта на производството на електрическия кросоувър EX90. Този модел трябва да бъде по-маргинален и многоброен. Цената говори сама за себе си - базовият EX90 започва от 78 000 долара, докато S60 може да бъде закупен за 43 600.

Засега няма яснота относно евентуален наследник на Volvo S60, което означава, че 24-годишната история на модела е близо до своя край. Това означава, че в гамата ще остане само един седан - S90. Въпреки това, бестселърите на марката както в САЩ, така и по света, са кросоувърите. В Северна Америка, например, „вечният“ XC90 е най-продаваният модел.


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Дамян ( преди 1 седмица )
    Нормално никой вече не купува ДВГ,а от електричките се правят милиарди.
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    напълно основателно да изчезне от пазара който се саморегулира при наличие на трета серия бмв мерседес ауди и всички клонинги на групата фауве като добавим и корейци и японците кой нормален ще даде една чанта пари за китайски автомобил така че радвайте се на живота докато не сте си купили волво джереми кларксон
  • #1
    5 rate up comment 5 rate down comment
    край ( преди 1 седмица )
    Това беше една от най-пропорционални и красиви коли от последните години. Седана е непрактично нещо.