IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo изтегля всички EX30 заради проблем със софтуера

Близо 72 000 бройки от модела трябва да бъдат препрограмирани

Шведският производител Volvo ще изтегли почти 72 000 бройки от електрическия си SUV EX30 заради софтуерен проблем. Всъщност, това са почти всички произведени до момента бройки от модела, съобщава Electrek.


Volvo EX30


Веднага след съобщението за проблема акциите на автомобилния производител се сринаха с цели 3,5%. Оказва се, че електрическите превозни средства имат грешка в централния екран, заради която скоростомерът преминава в тестов режим, когато автомобилът се стартират. За да се коригира проблемът, е необходима безжична актуализация на софтуера, съобщават от Volvo в изявление.

Проблемът, за който първо беше съобщено от шведския уебсайт Carup, идва в неподходящ момент за Volvo, която се бори със софтуера за своите все по-компютъризирани автомобили. Миналата година компанията трябваше да отложи пускането на своя модел EX90, тъй като софтуерът не беше на ниво.

Заради подобни проблеми се забави и стартът на производство на ЕX30, чиито доставки стартираха едва през януари тази година. През април той беше вторият най-популярен акумулаторно-електрически автомобил в Европа. От модела са продадени около 35 000 бройки, но сервизната акция ще засегне всички произведени 71 956 коли.


0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Шведският производител Volvo? Малко подвеждащо е това производител, та Volvo е марка а колите им се произвеждат къде ли не по света! В случая ЕХ30 е 100% китайска кола!
  • #4
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Пак аз ( преди 1 седмица )
    Ако ви слуша човек ще трябва всеки месец да пращам телефона си в Корея да ми го обновят.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Последно, ще ги изтегля или ще ги обнови безжично?
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 1 седмица )
    ooops...
  • #1
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Когато искам комп., си купувам IBM, HP, Dell, Asus и т.н. Когато си купувам автомобил, искам той да е "мобил" - да се движа, а не да мажа по екрана с пръстче, защото - разбираш ли - "натам върви светът". Ами не - искам си моделните семейства 200, 700, 850 и 900, с квадратните форми, дуракоустойчив двигател, ръчка и да ми върши работа и след като замина към Бакърената. Какво е това "EX30" - комп. за дечица или МПС? :-(