IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo представи самоуправляващ се камион

Влекачът със система за автопилот Aurora е готов за масово производство

Volvo представи първия си „готов за производство“ самоуправляващ се камион, разработен съвместно с Aurora - компания, основана от Google, Uber и Tesla, която създава технология за самостоятелно управление.


Volvo VNL


Автомобилът е изграден на базата на модела Volvo VNL, предназначен за превоз на дълги разстояния. Неговата безпилотна версия е оборудвана с много камери и сензори, данните от които се обработват от системата Aurora с възможност за автономно управление от четвъртото ниво - позволяващо отсъствието на човек зад волана.

Превозното средство е "специално проектирано и построено" за системата за автопилот Aurora. Пускането на модела в масово производство ще помогне на компаниите да възвърнат средствата, които са инвестирали в разработката на безпилотни автомобили.

Новото поколение влекачи ще се произвежда в завода на Volvo в Дъблин (САЩ, Вирджиния) - това е най-голямото предприятие на компанията в света. Volvo, което произвежда около 10% от всички камиони клас 8 (тези с полезен товар над 15 тона) в света, си сътрудничи с Aurora за решения за автономни превозни средства от 2018 година.

Тази година Aurora каза, че ще произведе около 20 напълно безпилотни превозни средства, като броят им ще се увеличи до 100 през 2025 г. Компанията работи и с германския автомобилен производител Continental, който планира да започне масово производство на безпилотни превозни средства през 2027 година.

За разлика от такива разработчици на системи за автопилот като Tesla и Cruise, компанията Aurora не е белязана от шумни инциденти и до момента не привлича вниманието на властите. В края на първото тримесечие на 2024 година, компанията отчете нетна загуба от 165 милиона долара, с 16% повече от същия период на предходната година.


0 от 500