IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не всички китайските EV коли в ЕС са евтини

Луксозният NIO EL8 предлага изобилие от мощност и цена от близо 100 000 евро

Китайската марка NIO се продава в Европа от известно време, а през септември на пазара в ЕС ще дебютира нейният най-нов модел - EL8. Това е премиум луксозен SUV с дължина 5,10 метра и височина 1,75 метра, който може да се счита за флагмана на марката.


NIO EL8


NIO EL8 се предлага изключително със задвижване на всички колела и максимална мощност от 653 к.с. Докато обикновено се използва синхронен двигател с постоянен магнит (PSM) отзад и асинхронен (разединяем) двигател (ASM) отпред, при този SUV е точно обратното. Задвижването на всички колела е постоянно.

Клиентите могат да избират между две батерии - 75 и 100 кВт/ч (73,5 и 90 кВт/ч нетни), като пробегът с по-малката е 390 км, а с по-голямата - 510 км по цикъла WLTP. Зареждането се извършва на 11 кВт или с постоянен ток (140 или 185 кВт, в зависимост от батерията). Този капацитет на зареждане обаче е по-нисък в сравнение с пряката конкуренция.

На пръв поглед екстериорът малко се различава от този на по-малките SUV на NIO - EL6 и EL7. Зареждането става през CCS2 порт от страната на пътника отпред. Той се отваря и затваря електрически или чрез жестове при докосване на близка част от каросерията.


NIO EL8


В интериора на EL8 има същите дисплеи като другите SUV автомобили на марката с инструменти в пейзажен формат и сравнително малък сензорен екран в портретен формат. Head-up дисплеят обаче има по-големи размери, в съответствие с огромните размери на EL8.

EL8 има шест седалки на три реда. За разлика от варианта Comfort, версията Executive има централна конзола между втория ред седалки, в която е разположен хладилник. И двата варианта разполагат с удобни седалки с облегалки за крака и изключително меки възглавници. Облегалките на седалките могат да се наклонят толкова, че да можете удобно да подремнете в тях.


NIO EL8


В същото време багажникът е доста просторен. При заети и шест седалки обемът е само 265 литра, но ако сгънете задните седалки (електрически с натискане на бутон отзад), той достига до 880 литра.

EL8 има въздушно окачване с 90 мм ход на пружината и двукамерна система. Има и не по-малко от 37 сензора, които се използват за управление на асистиращите системи, както и на матричните LED-фарове.

Цените в Германия започват от 82 900 евро без батерия (заменя се в обменните станции на NIO). Версията Executive е с 5000 евро по-скъпа. Доплащането за притежаване на малка батерия е 12 000 евро, а 21 000 евро струва голямата батерия.


Още снимки на луксозния китайски SUV - вижте в галерията:


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Гледайки цените на "нелуксозните" китайци, май аз и списвачите на статията имаме много различни дефиниции за "евтино".
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Всичко китайско което е кола е крадено от японеца и американеца
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Спор няма, че не са. Само им вижте цените на моделите на купра и мерцедес.
  • #2
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Как ще са евтини, идват и сега на тройни цени дори да не са електрички, за пример Dong Feng T6 Evo е около 24к долара в макс окомплектовка, тука идва 57к лева някаква орязана версия която в Китай едва ли струва повече от 15к долара.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    Евтини са само ***. Другите са си цифра.Също като всички китайски стоки има за 1лев, но има и за 10лв. Разликата е качеството