IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа също може да блокира продажби на Toyota

Скандалът с манипулираните тестове за безопасност се пренася и извън Япония

Регулаторите на още няколко големи пазара, включително и в Европейския съюз, може да последват примера на японските власти и да блокират продажбите на автомобили Toyota, съобщава Bloomberg.
   
   
Toyota Yaris Cross
   
     
Японската компания бе уличена, че нейни модели не са сертифицирани съобразно международните стандарти за сигурност, и че е използвала специално подготвени автомобили за тестовете за безопасност на пешеходците и пътниците вътре. Министерството на транспорта в Токио реагира и спря продажбите и доставките на шест модела на компанията, включително Corolla Fielder, Corolla Axio и Yaris Cross.

Акио Тойода, председател на Toyota, отговори на кризата, като заяви, че тестовете са проведени при по-строги условия от тези, изисквани от японските разпоредби, и увери, че превозните средства са безопасни за шофиране. Той обаче призна значителни пропуски в процеса на сертифициране и поднесе извинения. „Ние пренебрегнахме процеса на сертифициране и масово произвеждахме колите си, без да предприемем необходимите предпазни мерки“, отбеляза Тойода по време на пресконференция на 3 юни.

Toyota, която миналата година бе най-големият производител на автомобили в световен мащаб, призна, че този проблем ще засегне две от производствените й линии, които общо произвеждат около 130 000 автомобила годишно.

Това идва в критичен момент, когато компанията се подготвя за годишното събрание на акционерите следващата седмица. Скандалът доведе до сериозна обезценка и на ценните книжа на компанията, след продължителния им ръст в предишните месеци.
  
    

 

 

0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    За разлика от Тесла която няма нужда от финансиране и няма кредити за обслужване, и не изплаща дивиденти на акции,toyota има проблеми както с цената на акциите така и с пазарната капитализация, за получаване на външно финансиране и обслужването на четвърт трилион долара дългове. Хайде сега теслофобите японофили да говорят за падане на акции и пазарни капитализации. Акциите на Тесла растат на база отмяната на забраната на ДВГ и намаляващата конкyренция.