IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Турция се уплаши от китайските коли

Южната ни съседка затваря пътя на азиатския внос със строги мита


Турция затяга условията за внос на китайски автомобили, след като турското министерство на търговията обяви, че ще увеличи митата върху автомобилите, внасяни от Китай. Те ще възлизат на 40 процента от цената, но не по-малко от 7000 щатски долара.

Новите условия ще влязат в сила на 7 юли тази година. По този начин Турция се присъединява към редица страни, които искат да защитят собствената си автомобилна индустрия и пазар от китайската експанзия.
  
   
Турция, китайски автомобили
  
     
Допълнителните мита са насочени към двигателите с вътрешно горене и хибридите, отбелязва турското министерство на търговията, и са предназначени да защитят местните производители.

Ще припомним, че Турция, която развива собствена марка TOGG, въведе допълнителни мита върху вноса на електрически автомобили миналата година. Сега ще има и облагане за автомобили, внесени от Китай, които са оборудвани с ДВГ.

Китай привлича все повече и повече внимание от властите на различни страни поради нарастващия износ на автомобили. Пекин е обвиняван, че субсидира веригите за доставки, правейки автомобилите от Китай значително по-евтини от конкурентите.

Тази седмица Европейската комисия ще вземе решение за въвеждане на допълнителни вносни мита за ЕС. Очаква се те да бъдат повишени от сегашните 10 на 15-30 процента. В очакване на това Volvo вече започна да прехвърля производството на електрическите кросоувъри EX30 и EX90 от Китай в Белгия.

В Съединените щати въпросът беше разгледан още по-сериозно: през май президентът Байдън обяви 100-процентови мита върху вноса на китайски електрически превозни средства.

0 от 500
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Комшиите да не са се уплашили за тяхната родна електричка? За която електричка не се чувало нищо от месеци и със сигурност е китайска отвсякъде. Подозирам, че е предала Богу дух.
  • #7
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Китай субсидира всеки изнесен електромобил със до $10 000. Това което виждате като цени в Китай не са пазарни цени. Цените са такива защото китайската ком. партия така е решила. Този дъмпинг е, за да завладеят пазара и запада да стане зависим от тях. Много ясно че ще им наложат големи мита навсякъде, всеки здравомислещ човек би го направил.
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Проблемите на големите инкономики са си техни проблеми. Ако Стелантис или ФВ предлагат изгодни продукти, те ще се купуват. Ако искат субсидии, то това става срещу част от печалбата.
  • #5
    10 rate up comment 0 rate down comment
    до 5 ( преди 1 седмица )
    Всъчщност в България имаме доста силен automotive сектор (за мащабите на страната). Да коли може да не произвеждаме, но произвеждаме МНОГО части и софтуер. Така че да - трябва да си защитим автомобилната промишленост. Второ сектора е стратегически за най-големите икономики в Европа и падне ли той всички ще закъсат включително ние.
  • #4
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Who Cares ( преди 1 седмица )
    Най-големия майтап ще стане когато и България бъде убедена, че трябва да защити автомобилната индустрия, която доклкото си спомням няма.
  • #3
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Юнак Балкански ( преди 1 седмица )
    Браво. Само така иначе китайчугите са нагли и ще ни превземат. Трябва да защитим собствените си пазари и икономика от Китайци и Руснаци.
  • #2
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Пладнешки обир ( преди 1 седмица )
    Тези 40% не ги взимат от Китайците а от крайния потребител.
  • #1
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Европейските не ги субсидират, смях в залата.