IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените на колите под наем паднаха с 40%

Компаниите ще се опитат да цакат със скъпи застраховки и екстри, но може да ги избегнете

Летните почивки в чужбина трябва да бъдат по-евтини тази година благодарение на спада на разходите за коли под наем с повече от 40 процента спрямо миналата. Пазарът почти се върна към същите цени, наблюдавани преди пандемията, разкрива This is Money.

 
коли под наем


Поради проблемите с доставките средният седмичен наем на компактен семеен автомобил през лятото беше скочил до 770 евро през 2022 година. Под среден се разбира този, измерен в 12 популярни туристически дестинации. Сега цените там са около 450 евро или само 82 евро над нивата от 2019 година. Причината за поевтиняването е увеличаването на наличността на нови коли, което позволи на фирмите за отдаване под наем да попълнят своите автопаркове след недостига, познат от пандемията.

Проучването на разходите в световен мащаб установи, че едноседмичен наем това лято е с 27% по-евтин отколкото през 2023 година и с 42%  от 2022-а. Средната цена миналата година беше 615 евро. Или с 68 процента по-високо от това, което хората плащаха преди пандемията.Това лято цената е само с 23% по-висока от преди пет години (366 евро през 2019 г.), разкрива проучването.

Компания за извънредна застраховка за коли под наем прегледа разходите за едноседмичен наем от 27 юли до 3 август 2024 г. в 12 популярни туристически дестинации. Използвайки средните цени от шест популярни фирми - Avis, Budget, Enterprise, Europcar, Hertz и Sixt.

12-те места за пътуване, използвани за проучването, са Барселона (Испания), Крит (Гърция), Даламан (Турция), Дубровник (Хърватия), Фаро (Португалия), Флорида (САЩ), Женева (Швейцария), Лондон (Великобритания), Милано (Италия), Мюнхен (Германия), Ница (Франция) и Сидни (Австралия).

Разследването установи, че Австралия (350 евро),  Испания (361), Германия (367) и Турция (425) са най-евтините места за наемане на кола това лято.
За разлика от тях Италия (527), Швейцария (544) и Франция (618) се оказаха най-скъпите.  Местоположението с най-голям спад на годишна база е Сидни  - 46 процента. Следват Барселона (с 29%), Милано (28) и Фаро (28). Най-слабо са намалели наемите във Флорида и Ница съответно с с 10% и 13%.

Почиващите биха могли да постигнат още по-добри сделки, ако изчакат да последния момент преди пътуването, съветват експерти. Бен Уултортън от iCarhireinsurance.com е категоричена: „Хубаво е да видим цените за коли под наем почти обратно до нивата от 2019 г. Въпреки това, може да намерите повече изгодни сделки с наближаването на пътуването ви, а и да се възползвате от безплатното анулиране 48 часа преди получаване, което много от големите компании предлагат“.

Въпреки че цените падат, клиентите все още се сблъскват със значителни такси за допълнителни екстри, които се предлагат на гишето за отдаване под наем. Включително допълнителна защита при наемане на автомобили (често наричано покритие за щети от кражба и сблъсък). Само тя гони 200 евро за една седмица. Излишната защита обикновено се налага на шофьорите на гишето за отдаване под наем с аргумента, че няма да плащат от джоба, дори ако нещо се случи не по тяхна вина.  Но пътуващите могат да спестят пари, като закупят този тип покритие предварително от специализирани фирми. Така например цитираните 200 евро могат да бъдат свити цели 6 пъти.

Ще се опитат да ви цакат още с добавяне на друг шофьор към полицата (средно 75 евро), наемане на сателитна навигация (84) и наемане на детска седалка (80). Въобще, могат да ви измъкнат още 500 евро за какво ли не. „Не се хващайте да купувате скъпи екстри на гишето за отдаване под наем и се уверете, че носите сателитната си навигация и детските столчета за кола със себе си. Задължително обмислете закупуването на застраховка за кола под наем от специализиран доставчик“, съветва Бен. 
 
 

0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    bg ( преди 1 седмица )
    В Германия специално цените скочиха много и почват около 90-100 Евро на ден за компактна кола...в големите компании.самолетния билет до Франкфурт и обратно ми излезе по-евтино от кола за 3 дни
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Летя примерно към Португалия и си нося детското столче в самолета... Пълни глупости.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Последния път я взех с пълен резервоар и каско, хванах една оферта и оскъпяването не беше космическо.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Tur2 ( преди 1 седмица )
    "Излишната защита обикновено се налага на шофьорите на гишето за отдаване под наем с аргумента, че няма да плащат от джоба, дори ако нещо се случи не по тяхна вина."Да но сте забравили да посочите, че трябва да оставите от 900 до 1500 депозит, и ако случайно колата е одраскана, спукате гума или крадец я е отворил, ще ви бъде одържане доста солидна сума от депозита. Там цените започват от 200 товарене на колата от ктюрадци, плащате за врата, таван, или ключалка. Защото ги отварят с отверка ...