IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кафе зад волана може да ви струва 100 евро в Гърция

Ще останете и без книжка за 30 дни, ако говорите по мобилния телефон

Лятото дойде и хиляди българи се юрнаха по традиция към гръцките плажове. Повечето  знаят, че там пазарлъците с пътната полиция не вървят. Затова е хубаво да имат едно наум преди да решат по време на шофиране да …пият кафе, защото може да им излезе много скъпо.

 
шофиране, кафе


Да, това може да се окаже сериозен проблем, напомнят гръцки медии. Консумацията по време на шофиране (какъвто е случаят с кафе, безалкохолни напитки, храна и др.) е забранена, тъй като може да разсее водача и да застраши безопасността на пътниците и другите участници в движението. По закон водачите на превозни средства трябва да имат пълна свобода на движение . Т.е. ръцете им трябва да са заети само с управлението на автомобила.

„Водачът на всяко превозно средство трябва да има пълна свобода на движение, за да извършва свободно необходимите маневри. По-специално, забранено е използването на слушалки в движение, които са свързани с преносимо радио, магнетофони и други подобни аудио устройства, както и мобилен телефон, който не е поставен на специално място за слушане със свободни ръце“, пише още в закона.

В случай, че някое от горните нарушения бъде установено от пътните полацаи, нарушилият водач се наказва с глоба от 100 евро и отнемане на шофьорската книжка за тридесет дни. Така че приятен плаж, но до него не шофирайте с кафе в ръка.
 
 

0 от 500