IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски гиганти спорят чий двигател е по-ефективен

Geely и BYD не могат да се разберат и за хибридните задвижвания

Два от водещите китайски автомобилни производители - Geely и BYD, влязоха в директен спор, след като и двата определиха своя нов двигател с вътрешно горене за „най-добрия в света“, съобщава CarNewsChina.


Geely


В случая е избран необичаен критерий - топлинната ефективност в хибридната задвижваща система. От BYD твърдят, че техният агрегат от пето поколение използва бензинов блок с ефективност 46,06%. В същото време Geely настоява, че неговата система Nordthor PHEV може да се похвали с двигател с ефективност от 46,1%.

И двата производители на автомобили предоставят сертификати на китайския център за автомобилни технологии и изследвания. В случая Geely предостави данни, че двигателят BHE15-CFZ наистина предлага ефективност от 46,1%, но има нюанс - този агрегат така и не се е появил в серийно производство.

В отговор на твърденията на конкурента си BYD показа подобен документ с ефективност от 46,5%, допълвайки, че разполага с двигатели с още по-голяма ефективност. Те обаче все още са в процес на разработка и нямат нужния сертификат.

Разногласия между Geely и BYD не приключват с ефективността, като са свързани и с пробега на хибридните задвижващи системи. Тук постигането на консесус е още по-трудно, защото всичко зависи от методологията на измерване. Според стандарта WLTC, използван в Китай, седанът BYD Qin L харчи 2,9 л/100 км, но всъщност в реални условия разходът е 3,8 л/100 км.


0 от 500
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    BYD и като китайските коли вече са лидер в автоиндустриятта ако продължат да се развиват така.
  • #3
    6 rate up comment 12 rate down comment
    Аа ( преди 1 месец )
    Хах спорели крадливите китайци, а всички ползват прекопирани японски двг. Цялата им работа е крадена и измама и всичко тяхно само изглежда изглеждащо, но никога не е както трябва. Харесват ги само хора без два лева, които не са имали от хубавото. Ако не са западните и японските технологии, сами могат да направят само гуменки и плажни принадлежности, което и правеха дълги години.
  • #2
    7 rate up comment 13 rate down comment
    До долния: ( преди 1 месец )
    Защото Китай произвежда всичко, което може да се продаде. Няма да ти е трудно да намериш китайски автомобили с ДВГ на мобиле.бг. И намали злорадстането, че станахте доста и е вече грозно.
  • #1
    15 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ама какви са тези ДВГ-та? Нали в Китай ел е по-евтино от ДВГ и никой не иска ДВГ, още повече пък хибрид? За какво ще вадят ново поколение двигатели след като са номер 1 при електричките?