IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Заради скъпи и ненужни усложнения Mercedes и AMG губят битката с BMW

Изборът на PHEV с 2,0-литров мотор при C 63 удари сериозно по реномето на марката

Дори най-добрите марки правят грешки. Mercedes вече беше принуден да признае, че е допуснал така със своята стратегия за електрически автомобили, както и със своите AMG C 63 и AMG CLE 63. Два модела, изпреварили времето си, които обаче клиентите определено не искат. И заради които BMW спечели един от споровете между двата големи конкуренти.


Mercedes-Benz


Mercedes похарчи милиарди, за да се стигне дотам, че потенциалните клиенти да обърнат гръб на един от най-успешните спортни модели в историята на марката. Такова нещо досега не се беше случвало, като марката със звезда в емблемата трябваше да преглътне разочарованието, виждайки как нейните клиенти отиват в представителството на вечния конкурент, след като виждат, че предложената им кола не е това, което очакват.

В крайна сметка именно дилърите на Mercedes съобщиха това, което компанията трябваше да знае. А то е, че не по-високата цена или самите клиенти са проблем. Намаляването на вредните емисии може да е от ключово значение, но C-Class на AMG, както и спортния CLE е трябвало да бъдат замислени по различен начин.

BMW спечели играта, след като първо демонстрира, че технологията MHEV е напълно достатъчна за M3 и M4, за да се намали разхода на гориво и емисиите чрез инсталиране на 3,0-литров битурбо редови шестцилиндров двигател, постигащ до 550 к.с. мощност.

В Mercedes обаче решиха, че трябва да бъдат отгоре и предложиха 680 к.с., като именно това се превърна в проблем. Защото, ако клиентите искат plug-in хибрид, те търсят не само производителност, но и икономия на гориво. А 100 км пробег на електричество за кола със 700 коня и нисък разход на гориво е излишен лукс.

Самата хибридна система на Mercedes, залагаща на 4-цилиндров двигател и електрически мотори, е чудо на технологията и инженерството. Тя обаче не е същото като V8 двигател с вътрешно горене и електромотор. Ясно е, че невинаги може да се печели и този път Mercedes загуби, което го накара да се върне към V8 двигателя при CLE, чието излизане на пазара предстои.

В крайна сметка баварците спечелиха тази битка, но трябва да се отбележи, че един друг съперник все още не се е включил. Това е Porsche, чиято T-HEV технология следва същия принцип като тази на Mercedes, въпреки че не е plug-in. Разбира се, тук няма да има проблеми с разбирането от страна на клиентите. Те знаят на какво се излагат, а марката има достатъчно от всичко, за да надмине конкурентите си с един удар.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мистър Робот ( преди 2 седмици )
    Буквата S в името на марката BMW е за Спорт.
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 2 седмици )
    За какво Порше *** пишете в класа на C - класата и тройката на BMW, те нямат автомобил в този клас!
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Брандо ( преди 3 седмици )
    Несъмнено Мерцедес правят грешки, но така е със всички.
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    #2, за теб може да са грозни, но за всеки дето е изкарал някой лев през последните 5 години са сбъдната мечта и символ на прокопсията му. Грешката на мерцедес е 4-цилиндровия двигател - не е ли поне шестак, не ми го фали. И тия дето купуват мерцедес и бмв не са в Европа, а в Азия - дали Близкия изток или Китай - за тях няма значение как изглежда, а че престижно. Интериора на БМВ с тия кристали само може да ти подскаже какъв им е таргета. Тъй че Мерцедес трябваше да има още 2 бутафорни бутала
  • #2
    18 rate up comment 15 rate down comment
    Достатъчно ( преди 3 седмици )
    Мерцедес правят грешка след грешка от 2000г насам. Новите БМВта са адски грозни само сплескан *** може да хареса такава кола. Добре че има и други марки да си отдъхнеме малко от това постоянно сравнение на 2 ***.
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Коста ( преди 3 седмици )
    При нови автомобили Порше въобще не е дори близо до категорията автомобили предлагани от БМВ ;)Мерцедес - БМВ - Ауди - Лексус са си конглокенти