IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW създаде най-бързото произведение на изкуството в историята

20-ата "арт кола" на компанията, изрисувана от Джули Мерету, ще се състезава в Льо Ман след месец

ПАРИЖ, ОТ НАШИЯ ПРАТЕНИК. По света има стотици автомобилни колекционери с впечатляващи гаражи: от Ник Мейсън (Pink Floyd) с неговите свръхредки Ferrari до султана на Бруней, който притежава над 8000 коли. Но най-ексклузивната колекция на планетата принадлежи не на някой от тях, а на BMW Group. И снощи получи най-новия си експонат.
  
   
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
20-ата "арт кола" на BMW. Снимка AUTOMEDIA.BG
   
    
В Центъра "Помпиду" в Париж бе представен 20-ият автомобил от серията BMW Art Cars, дело на Джули Мерету, една от най-търсените художнички в света. За негова основа е послужил болидът BMW M Hybrid V8, с който баварците ще участват в "24-те часа на Льо Ман" след по-малко от месец, на 15 и 16 юни.
  
  
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
  
      
Със своите 640 конски сили, извличани от хибридна система с 4-литров V8, и с максималната си скорост от 345 км/ч, това най-вероятно е най-бързото произведение на изкуството в историята. Освен това има потенциала да бъде един от най-скъпите автомобили на планетата, твърдят оценители. В момента първото място като потенциална цена на търг се пада на друга BMW Art Car - легендарното М1, изрисувано лично от Анди Уорхол.
  
   
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
Опашката пред центъра "Помпиду" за премиерата, която се оказа едно от централните културни събития в Париж тази пролет. Вдясно са Джули Мерету шефът на BMW Оливер Ципсе и проф. Томас Гирст, който отговаря за културната програма на компанията
  
    
Идеята за "арт колите" на BMW се ражда именно от Льо Ман преди почти половин век. Френският пилот и писател Ерве Пулен е автор на хрумването, а тогавашният шеф на спортното поделение на BMW Йохан Неерпах го подкрепя. Пулен моли американския скулптор Александър Колдър, негов близък приятел, да изрисува първия автомобил. Оттогава насам са създадени още 19 Art Cars, като най-прочутите носят подписите на Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн, Франк Стела, Дейвид Хокни, Джеф Куунс. През 1999 BMW постигна последната си засега победа в "Льо Ман" с участието на друга арт кола, създадена от Джени Холцър. Оттогава компанията не е участвала във върховата категория на легендарното състезание.
  
   
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
   
    
Сега зад волана в Льо Ман ще бъдат пилотите Шелдън ван дер Линде, Робин Фрайнс и Рене Раст. "Завръщането ни в Льо Ман е забележително по няколко причини", обясни Франк ван Меел, шефът на BMW M. "За пръв път след победата ни през 1999, преди точно 25 години, ще участваме в най-високия клас. Изправяме се срещу най-ожесточената конкуренция в света на моторните спортове. А "24-те часа на Льо Ман", със своите над 300,000 зрители, е съвършената сцена да представим 20-ата арт кола на BMW".
  
   
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
  
     
"Колекцията BMW Art Cars е основна част от нашия глобален културен ангажимент", заяви главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе, който участваше в представянето. "От почти половин век ние си партнираме с творци, които са също толкова запленени от мобилността и дизайна, колкото и от технологията и моторните спортове. Визията на Джули Мерету за състезателен автомобил е изключително силен принос към тази колекция".
   
   
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
Подготовката на проекта в ателието на Джули Мерету. Снимка BMW
  
    
Родена в Етиопия и отраснала в Съединените щати, Джули Мерету е едно от най-нашумелите имена на световната арт сцена в последните десетилетия, носител на американския Национален медал за изкуствата. Вдъхновението за арт колата идва от нейната монументална работа “Everywhen”, която в момента е изложена в Палацо Граси във Венеция, а после ще стане част от постоянната колекция на Музея за модерно изкуство (MoMA) в Ню Йорк. "Целият проект BMW Art Car се върти около откривателството, около въображението, около разширяването на границите на възможното", обясни самата Мерету при представянето на автомобила. "Не мисля за тази кола като за нещо, което да бъде излагано по галерии. Мисля за нея като за нещо, което ще се състезава в "Льо Ман".
  
   
BMW Art Car, Помпиду, Джули Мерету, арт кола, Льо Ман
Джули Мерету с творбата си
  
   
Преди това обаче новата арт кола ще е главният експонат за BMW на легендарния Конкурс за елегантност във Вила д'Eсте в Италия. Освен нея, публиката на най-престижното събитие за класически автомобили в света ще види още шест арт коли от колекцията: на Александър Колдър, Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Джени Холцър и Джеф Куунс.
   
     
10-те най-интересни арт коли на BMW (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

 

0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    очите ( преди 2 седмици )
    До 7. Ти като имаш очи, виж как се пише поддръжка.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Илиян ( преди 3 седмици )
    Самата кола Е изкуство! Драсканиците, които нямат никакъв смисъл, нито послание, са безполов маркетинг, измислен от още по-безполови индивиди, от които се е облагодетелствал(a) може bi включително по безполов начин и най-безполовия "творец". Жалко за колата...
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    007 ( преди 1 месец )
    До 7. Хаха аз пък карам Audi S4 комби и не давам по 1000 евро за ремонт и ако искаш може да се пробваме. Знаеш ли как добре звучи V 6 двигателя? А пък през зимата куатрото няма равно.
  • #12
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Жжжжэф ( преди 1 месец )
    Кич.
  • #11
    1 rate up comment 1 rate down comment
    X ( преди 1 месец )
    Бмв изкуство, Хаха ужас
  • #10
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Johnny Bravo ( преди 1 месец )
    До 9Амилтон ще я шофира, затова е толко шарена
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гош ( преди 1 месец )
    Колата е супер, но нещо не ми харесват тея драсканици по нея, явно не разбирам от изкуство...
  • #8
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Има една дума на английски дето се римува с art. И започва с буквата f. Това мисля, че е тая кола.
  • #7
    7 rate up comment 5 rate down comment
    пропов ( преди 1 месец )
    Очевидно света е пълен с невежи, дето нямат очи нито за изкуство, нито за коли. Карайте си там ширпотребата и не се обаждайте където нямате хабер какво се случва. Да аз карам БМВ, да давам по 1000 и нагоре евро за ремонти, да ама не ги искам от вас тия пари. И не карам комбита и дизели. Ама дори само като запаля колата и таква радост ми носи, че парите за потдръжка малко ми се виждат. Както казах, трябва да имаш очи, уши и душа за хубавите неща. Иначе живееш посредствено.
  • #6
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Немат шанс ( преди 1 месец )
    Ще ядат бой от Пежо