IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Американските автомобили на Червената армия

През войната СССР получи 500 000 коли и камиони от САЩ. Те поставиха началото на съветската автоиндустрия

Докато съвременна Русия чества годишнината от победата в т. нар. Велика отечествена война, уважаваното издание "За Рульом" припомня историята на автомобилите, използвани във войната от Червената армия - отчасти британски, но преди всичко американски автомобили, нагодени обаче за местните условия. Ето няколко любопитни факта за тяхната история от архивите на руското издание.
   
   
12 неизвестни факта за машините по Lend-Lease (ГАЛЕРИЯ):


 
    

 

0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ленд го лиза ( преди 1 седмица )
    От всички тези 500 000 - 80 % са на дъното изпратени там от вълчите глутници .
  • #16
    25 rate up comment 11 rate down comment
    Русолиз ( преди 1 седмица )
    "Признателните"руснаци са вечно благодарни на тези,които ги спасиха срещу техния съюзник(Хитлер)-американците.
  • #15
    52 rate up comment 14 rate down comment
    Един друг ( преди 1 седмица )
    До #11.Според официалните данни СССР до началото на 70-те изплаща 7% от цялата американска помощ, всички друго остава за сметка на американския народ. А Путин явно не е чел историята на 2 СВ.
  • #14
    8 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    това злато като го изкарат какво да го правят на статуетки за оскари ли метал който има в изобилие в природата няма висока пазарна стойност
  • #13
    11 rate up comment 39 rate down comment
    Спонсор ( преди 1 седмица )
    Преди три години империята на злото UK си изплати ЛЕНД ЛИЗА! А потъналия със ЗЛАТО крайцер ЕДИНБУРГ не е изваден още! Там е част от ЛЕНД ЛИЗА на СССР! А Украй на плаща ли, щото не се сещам, или тя е от МАРС като нас?
  • #12
    8 rate up comment 6 rate down comment
    Спонсор ( преди 1 седмица )
    СПИТА е имал двигател РОЛС РОЙС МЕРЛИН! С този мотор американците правят Р- 51 МУСТАНГ! В АНГЛИЯ видях с очите си СПИТФАЕР с окраска от ДЕН" Д"! Двигате ля РОЛС РОЙС МЕРЛИН издава характерен звук! Самолетът е с голям силует и отстъпва по скорост и маневреност на КОБРИТЕ и ЛАГГ-3! Заключението е от учебен въздушен бой на Покришкин и Сапожников!
  • #11
    22 rate up comment 42 rate down comment
    Аз казох ( преди 1 седмица )
    Някой от джафкащите , да е чел някъде , че до 2000 ... и някоя си година тази " помощ " е изплащана от руснаците ? От САЩ безплатен обяд НЯМА !!!
  • #10
    7 rate up comment 16 rate down comment
    Спонсор ( преди 1 седмица )
    До 44- та година са пречели на Поликарпов за неговия И-182! 3 оръдия по150 снаряда и по бърз по скорост от ЛА 5 ФН, а и ЛА-7! Изпробван е във въздушни боеве със забрана на полети над германците! Щял е да бъде кошмар за немците, но ПОЛИКАРПОВ умира! Техниц ите по препоръка отгоре са саботирали всичко!
  • #9
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Спонсор ( преди 1 седмица )
    Никой не отрича ВИЛИС ите, ДОДЖ /виждал съм го на парад в МАЛТА/ и СТУДЕБЕЙ КЪР ите! ДС- 3= ЛИ- 2! Покри шкин лети с P- 39 АЕРОКОБРА и след това с КИНГКОБРА! Мисля, че беше Р- 61 или 63? Освен това са доставяни и КИТИХАУК! Спитфаерът за съжаление е отстъпвал на МЕСЕРИТЕ и ФОКЕ ВУЛФ 190 с модификацийте! Единстве но на МЕ- 109 капака на каби ната се изхвърля при катапул тиране, а в края на войната са и с окачваеми оръдия на крилата! ФВ- е 5 тона и е първ ия изтребител- бомбардиров ач!
  • #8
    52 rate up comment 16 rate down comment
    Гост ( преди 1 седмица )
    Всъщност САЩ са единствената страна, която е помагала на Русия - 1892-1893, 1922-23, ВСВ, 1991г. Както казваме у нас, храни куче да те лае. Един от продуктите, с който се гордееха в СССР беше сладоледа им сливочный пломбир, но той е американски и технологията за производството му е внесена по указания на Анастас Микоян. Друг такъв изконно "руски" продукт е сгущенка или кондензирано мляко в кутия, но то също е щатско, а просто СССР копира технологията. И всичко останало всъщност.