IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda6 стана електрически седан

EZ-6 ще се предлага и с опция за удължаване на пробега

Mazda премахна модела 6 от гамата си в САЩ още през 2021 г., преди да го миналата година във Великобритания, както и в Япония преди няколко месеца. Въпреки това седанът и комбито със средни размери все още се продават в Европа и на други пазари. В Китай обаче най-накрая има нова „шестица“, но няма нищо общо с остарелия модел, който съществува от 2012 г.


Mazda EZ-6


Новият седан се казва EZ-6, като е разработен от съвместното предприятие Changan Mazda. То ще се предлага както в чисто електрически, така и plug-in хибридни версии (EZ-60). Електромобилът отново залага на дизайнерския език на Kodo, но е с частично осветена решетка и изскачащи дръжки на вратите. Отзад има активен спойлер.

Качена на 19-цолови колела, Mazda EZ-6 разполага с голям панорамен стъклен покрив и врати без рамки. Според информации от Китай, електрическият/plug-in хибриден седан е базиран на модела Changan Shenlan SL03, но е насочен към луксозния пазар с по-изискан интериор.


Mazda EZ-6


Кабината не изглежда да има много общо с продуктите на Mazda, продавани в световен мащаб, което би обяснило китайската връзка. Изглежда като приятно място за пребиваване с „плаваща“ централна конзола в цял ръст.

Засега се известни само някои предварителни технически спецификации. Mazda EZ-6 получава настройка за задвижване на задните колела като електрически модел. Има перфектно разпределение на теглото 50:50 и многораменно задно окачване.


Mazda EZ-6


Пакет батерии, чийто капацитет не се посочва, осигурява 600 км с едно зареждане според китайския цикъл на изпитване на лекотоварни превозни средства (CLTC).

Plug-in хибридът може да измине 1000 км, преди да изчерпи горивото и батерията. Неговите характеристики също не се разкриват китайските медии разкриват, че новата Mazda е изградена на архитектурата EPA1 на компанията Changan, която вече е в основата на седана Deepal / Shenlan SL03 и техническия свързания с него SUV S7. Платформата е съвместима с напълно електрически задвижвания и двигатели за удължаване на пробега, като за целта използва 1,5-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра.


Mazda EZ-6


Като размери електрическата Mazda6 е малко по-голяма от конвенционалния модел. Почти сигурно EZ-6 ще се предлага само на китайски пазар, докато в Европа скоро ще се появи нов изцяло електрически модел, за който японците са запазили името Mazda 6e.

От Changan Mazda не са посочила конкретна дата за дебюта на новия седан, като обявиха само, че той „ се очаква скоро“. Текущата гама на производителя в Китай се състои от Mazda3, CX-30, CX-50 и CX-5. Това означава, че новото попълнение в гамата ще бъде единственият седан с опция за изцяло електрическо задвижване.


Още снимки на електрическата Mazda - вижте в галерията:


0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 1 седмица )
    Така става като са го наказали с неуДачия! ))
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    шекерлъци, шекерлъци ( преди 1 седмица )
    "Mazda премахна модела 6 от гамата си в САЩ още през 2021 г., преди да го миналата година във Великобритания...", "Неговите характеристики също не се разкриват китайските медии разкриват...", "Засега се известни..." - Пепи Шекера пак загубен в превода и граматиката! )))))